söndag 2 oktober 2022

En smakebt på søndag v. 39 2022

Läsutmaningen En smakebit på søndag går ut på att vi bjuder varandra på en smakebit utav det vi just läser. Utan spoilers, förstås. astridterese på den norska bokbloggen Betraktninger håller i trådarna. Fler smakebitar HÄR.

"Daniel Malvik drev lite fiske söder om Barrøy när vädret var vackert, och kom i slutet på januari förbi med ett paket, inslaget i gråpapper och surrat med hyssing, från Svetlana på postkontoret. Det innehöll först och främst några väl lästa tidningar, därnäst ett brev och en gammal rysk barnbok. Svetlana var född i Archangelsk, men kom under revolutionen med familjen till Vardø, som trettonåring, hon hade gått i norsk skola och gift sig norskt, hade blivit änka på norska och ansåg sig lika norsk som alla andra i ishavsstaden. Så blev hon under sista kriget flykting igen, och det fick räcka, därför reste hon inte tillbaka, hade hon frågat om hon inte kunde lära henne språket, utan stannade här där ödet hade satt iland henne, för gott, menade hon. När Ingrid fortfarande svärmade för Alexander och allt ryskt, hade hon frågat om hon inte kunde lära henne språket, och Svetlana hade inte bara himlat med ögonen, utan svarat rätt och slätt nej, ryska var Stalins språk, den största brottslingen i mänsklighetens historia, hon talade inte ryska med sina egna söner en gång, och var stolt över det."

Från sidorna 82 och 83 i Bara en mor av Roy Jacobsen

16 kommentarer:

 1. tack för smakbiten, ska man läsa alla delarna i serien...?

  SvaraRadera
  Svar
  1. det tycker jag faktiskt. första delen är De osynliga. min favorit

   Radera
 2. Intressant smakbit, och annorlunda förhållande till sitt språk! Jag har läst en bok av den här författaren, men skulle gärna läsa fler.

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag är väldigt förtjust i Roy Jacobsen

   Radera
 3. Varje gång jag ser en bok av Jacobsen påminns jag om att jag inte läst mer än första delen om Ingrid och att jag älskade den!

  SvaraRadera
  Svar
  1. visst är De osynliga helt underbar? det är min favorit i serien.

   Radera
 4. Stort tack, nu fick jag ändan ur vagnen och reserverade boken på biblan. Läser allt Jacobsen skriver, o den här har legat lite undangömd i den långa att-läsa-listan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roy Jacobsen är verkligen en favoritförfattare

   Radera
 5. Tack för en intressant smakbit.

  SvaraRadera
 6. Tack för smakbiten! Tror inte att jag har läst någpt av författaren.

  SvaraRadera
 7. Roy Jacobsen ja, har fortfarande inte läst något av honom, men jag tror att jag måste det. Någon gång.

  SvaraRadera
 8. Tack för smakbiten. Verkar som en intressant!

  SvaraRadera