onsdag 1 december 2021

Veckans kulturfråga v. 48 2021

enligt O: Veckans kulturfråga v. 48: Vilken person eller händelse som var först vill du lyfta fram?

1888 Karolina Widerström tar läkarexamen som den första kvinnan i Sverige

Ellen Trotzig. Österlens första målarinna är titeln på en bok av Birgit Rausing.
Den är pedagogisk, lättillgänglig och med vackra bilder, citat ur Ellen Trotzigs dagböcker och förslag till vidareläsning.


Den första hustrun av Jean Rhys. Den har också blivit utgiven under titeln Sargassohavet. Den första hustrun handlar om the madwoman in the attic, det vill säga Bertha Mason, Mr Rochesters första hustru. Vi möter henne först i Jane Eyre av Charlotte Brontê.

Sonja Kovalevsky ingick ett skengiftermål  för att få studera och det ledde så småningom till att hon blev Sveriges första kvinnliga professor och världens första kvinnliga professor i matematik.

Ida Trotzig var den första västerlänningen som under tre år lärde sig japansk blomsterkonst, ikebana, i Japan. Hon gjorde också mycket för att göra Japan känt i Sverige . Japansk blomsterkonst heter boken hon skrev i ämnet.

7 kommentarer:

 1. Tea with an Artist av Jean Rhys har jag läst

  SvaraRadera
 2. Den var en intressant samling förstlingar du plockat fram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. fantastiska damer. var och en på sitt sätt

   Radera
 3. Spännande damer! Blev påmind om amerikanska tjejen som blev första västerlänning som fick geisha-utbildning i Japan. Blev en bra bok av det äventyret. Av Liza Dalby.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Liza Dalby studerade olika geishagrupper dör sin avhandling, men hon blev aldrig geisha. har hennes bok om Murasaki Shikibu

   Radera
 4. Saragassohavet har stått på min läslista i evigheter. Vet inte varför det aldrig blivit av att jag läst.

  SvaraRadera