tisdag 7 december 2021

Tisdagstrion v. 49 2021: Bröllop och begravning


Ugglans & Bokens Tisdagstrion v. 49: Bröllop och begravning

1. Jag börjar på 1600 - talet med Georg Stiernhielms (ja eller någon i hans omedelbara närhet) beskrivning av ett bondbröllop i Bröllopsbesvärs Ihugkommelse. Här sparas inte på krutet. Det serveras stora mängder dryckjom, feta får, oxar, höns och gäss som massor av olika kryddor. Redan när bröllopsgästerna närmar sig festen skall den flottrika doften möta de kommande gästerna. 500 rader hexameter från mitten av 1600 - talet "som skildrar mestadels med öfvervigt af komisk ton av de mångfaldiga bryderier och vedermödor som föregå och efterfölja hvarje giftermålsförbund, dock så att sakens ljusa sida till sist göres gällande."

2. En odödlig kvinna. Aurore Dudevant alias George Sand var Chopins följeslagerska under många år. George Sand (1804 - 1876) var jämte Victor Hugo de mest lästa författarna i Frankrike under slutet av 1800 - talet. George Eliot, som tagit starka intryck av George Sand, och Charles Dickens var de mest lästa i England under samma tid. George Sand skrev många romaner, men det är En vinter på Mallorca som hon blivit mest känd för. 1838 - 39 levde hon tillsammans med Chopin och några av hennes barn på Mallorca. Det blev en ganska dyster tid egentligen, men det var här Chopin skrev några av sina vackraste kompositioner. Läs vad jag tyckte om En vinter på Mallorca HÄR. Flaubert storgrät vid George Sands begravning och Victor Hugo skickade via ombud en hälsning som börjar så här: " Jag begråter en död och hälsar en odödlig."

3. Hej då! Begravningsboken. Det angår oss alla. I precis lika hög grad. Ändå är det få som vill tala om det. Men journalisten, författaren och kulturskribenten Lotte Möller har skrivit en bok om det: Att vi ska dö. Hej då! Begravningsboken heter den. Lotte Möller är saklig och påläst och rakt på sak. Hon lyckas till och med använda sin speciella humor. Boken är en nyttig handledning om död och begravning.

22 kommentarer:

 1. Tack för fina tips! Vill läsa alla tre. Fascinerande med Begravningsboken

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja, faktiskt. den är väldigt nyttig att läsa. mycket en inte tänker på

   Radera
 2. Okända böcker för mig, alla tre. Sambon gillade inte när jag började prata om hur jag ville ha min begravning. Det är inget man pratar om i hans familj. Nu har han vant sig 🙂

  SvaraRadera
  Svar
  1. nej, just det. ingen vill tala om det, men det kan spara mycket onödigt bekymmer

   Radera
 3. Festerna på 1500- och 1600-talen var verkligen överdådiga. Och ofta svalt folket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. festerna var nog ganska överdådiga inte bara under 15- och 1600-talen. tänk på Röde orms julkalas!

   Radera
 4. kul att Stiernhielm fick jag vara med, Begravningsboken är bra

  SvaraRadera
  Svar
  1. det kanske inte ens var Stiernhielm. men det blir ju inte sämre för det.

   Radera
 5. Intressant trio. Jag vill läsa mer av George Sand, jag har bara läst En vinter på Mallorca.

  SvaraRadera
  Svar
  1. hon var en strong dam! riktigt intressant och mycket beundransvärd

   Radera
 6. Tack för tre intressanta tips! I synnerhet den sista blev jag nyfiken på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja, den är riktigt bra. handfast och saklig

   Radera
 7. Jag känner inte till någon av böckerna.

  SvaraRadera
 8. Blev inspirerad att läsa Mallorca-boken när jag var turist på ön. Intressant. Begravningsboken borde man väl läsa - innan det är för sent ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja, faktiskt. där finns många praktiska råd och tips på vad en kan tänka på i förväg

   Radera