söndag 31 mars 2024

En smakebit på søndag v. 13 2024

 

astridterese på den norska bokbloggen Betraktninger håller i söndagsutmaningen En smakebit på søndag. Den går ut på att vi bjuder varandra på smakebitar utav det vi just läser utan att för den skull spoila något.

"Ingen helg gick upp mot påsken, inte bara för att man då krossade vallmofrö i en speciell skål och för att man petade fram nötterna ur mazurek-kakan. I påskveckan hade man hängt för helgonbilderna med sorgdok och man slog på träskramlorna i stället för att ringa i klockor,och då gick man i kyrkan och besökte Jesu grav. Framför grottan stod vakteroi silverglänsande hjälmar med kammar och plymer. De var beväpnade med pikar och hillebarder. Jesus låg på en upphöjning - samma Jesus som annars hängde på korset - men armarna täcktes av vintergröna. - När Tomasz blev lite äldre tog mormor Surkont och Antonia med honom till uppståndelsegudstjänsten. Efter alla sorgsna sånger och litanior bröt kören ut i ett halleluja, processionen började röra sig framåt, folk trängdes i porten, ute var det fortfarande mörkt och blåsigt och vinden tog tag i ljuslågorna."      Från sidorna 42 och 43 i Issadalen av Czeslaw Milosz.

Fler smakebitar HÄR

16 kommentarer:

 1. tack för smakbiten, kanske dags för omläsning

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag tycker riktigt mycket om den. försök du igen!

   Radera
 2. Var utspelar den sig? Kände inte till den innan, låter intressant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Litauen/Polen. väldigt intressant är den. mycket fauna och flora; seder och bruk

   Radera
 3. Där verkar man gå "all in" med påskfirandet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja, verkligen. och ändå hoppade jag över skådespelet på påskafton

   Radera
 4. Håller med Robert, väldigt mycket påsk!

  SvaraRadera
 5. En författare som jag känner till, men inte har läst något av. Tror jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Issadalen har stått länge i hyllan utan att bli läst. men nu ska vi ha den i en läsecirkel så nu blir det tvunget. och jag är jätteförtjust!

   Radera
 6. Här hittar ja en för mig helt okänd nobelförfattare! Det var ju spännande. Jag är inte så pepp på religiösa riter och levnadssätt även om det är intressant på sätt och vis. Ska notera namnet så kanske jag närmar mig denna man en vacker dag. Tack för smakbit

  SvaraRadera
  Svar
  1. Milosz är inte riktigt känd, kan jag tycka. har haft planer på läsning länge. och nu kommer det att bli gjort. har läst en fjärdedel ungefär. och jag är jätteförtjust men jag gillar att läsa om människors trosföreställningar, levnadsvillkor och dylikt

   Radera
 7. Tack för smakbiten! Kände inte till den innan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. tror inte att Issadalen läses så väldigt mycket.

   Radera
 8. Okänd bok och författare för mig. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. författaaren fick Nobelpriset i litteratur 1980

   Radera