torsdag 28 juli 2022

Helgfrågan Sommar v. 30 2022


Mias bokhörna Helgfrågan Sommar v. 30: är lite annorlunda mot ordinarie Helgfråga. Det förekommer inte någon fråga. Ni får däremot tipsa om böcker, resmål, tv-program och recept, det får gärna ha en anknytning till böcker. Det kan vara ett recept ur en roman till exempel eller ett tv-program som bygger på en bok. 

Dagens Sommar stod Lydia Sandgren för. Jag var inte odelat förtjust i Samlade verk men dagens sommarprogram tyckte jag om. Intressant med berättelsen om författarens bakgrund och bildningsväg. Välformulerat och levande. Och det står fullt klart att hon är på gång med en ny bok, men hon sade inget om vad den kommer att handla om. 

Kronovalls slott i Fågeltofta har en äldre historia som är föga känd. 1890 byggdes det nuvarande slottet i barockstil. Slottet arrenderas sedan 1996 som vinslott av familjen Åkesson och utnyttjas för Åkesson vin AB, men bebos ännu (2013) delvis av familjen Sparre. Det är Sveriges enda vinslott. Åtta meter under marken lagras tiotusentals flaskor av svenskt mousserande vin. Dessutom finns här hotell och restaurang, vincafé med uteservering och konferensrum

Kronovall är ett av Skånes mest kända spökslott där bland annat många besökare har sett vita skuggor i den långa korridoren på andra våningen. Det tros vara den 16-åriga Isabell som tragiskt drunknade i en av vallgravarna en vinter när hon i hemlighet skulle träffa skogvaktarens son. Allt enligt Wikipedia. I Slott och herresäten i Sverige. Skåne 3 Kristianstads län kan en läsa mera. Här bedrivs numera hotell-, restaurang- och konferensverksamhet.

14 kommentarer:

 1. Lydia Sandgrens sommarprogram vill jag gärna lyssna på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja, gör det. det var riktigt trevligt

   Radera
 2. Jag var faktiskt på en slottsvandring för några år sen i Skåne.

  SvaraRadera
  Svar
  1. här är väldigt gott om slott. jag känner varken till alla eller hälften

   Radera
 3. Lydia Sandgren är göteborgare så jag har lyssnat på henne live ett par gånger

  SvaraRadera
 4. varit på skånsk slottsvandring, ett dussin slott

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är mer än jag har varit. Här finns massor av mindre kända slott

   Radera
 5. Ännu ett Sommar som nog får gå mig förbi ... jag har valt bort hennes August-pris-bok också ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är ju lyckligtvis helt frivilligt att lyssna på sommarpratarna och också att läsa deras eventuella romaner. LS gick väldigt bra att lyssna på. Tyckte jag

   Radera
 6. Så spännande med Kronovalls slott! Skåne är väl tämligen slottsrikt. Här i Värmland finns inte något slott alls, men däremot en del fina herrgårdar. Mårbacka till exempel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. här vimlar av slott mer eller mindre kända. Mårbacka är så fint. skulle gärna återvända dit någon gång

   Radera
 7. Spökslott, så spännande! :) Undrar just om sommar-pratprogrammen finns som textversioner även i år, det måste jag kolla upp. Ljudmediet funkar ju inte för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. vet faktiskt inte om de finns i textform. men det kan en ju hoppas

   Radera