tisdag 26 oktober 2021

Tisdagstrion v. 43: Halloween


 Ugglan & Boken: Tisdagstrion v. 43: Halloween

1. Halpin Fraysers död av Ambrose Bierce är en obehaglig psykologisk spökhistoria. Författaren räknas som arvtagare till Poe fastän mera cynisk och med en speciell humor. Halpin Fraysers död är en välkomponerad novell med övernaturliga inslag som författaren lyckas få att förefalla helt logiska. Bierce levde ett äventyrligt liv och ingen känner riktigt till hur/när han dog. Carlos Fuentes har skrivit en roman om honom med titeln Den gamle gringon.

2. Coraline av Neil Gaiman som inte är någon någon favorit, men jag har DVD - filmen så jag har både läst och sett. Coraline är en riktigt otäck historia; en blandning av skräck, fantasy och spökhistoria. Coraline och hennes strängt upptagna föräldrar har flyttat till ett nytt hus. När Coraline går på upptäcktsfärd hittar hon en dörr genom vilken hon kommer till ett annat hus - precis likadant som hennes eget - och ett par föräldrar - precis som hennes egna men med knappar till ögon. De är väldigt snälla och tar sig tid med henne och allt är väldigt fint och bra. För en tid. Men så börjar det nya föräldraparet förändras. Och de vill byta ut Coralines ögon. Och det vägrar Coraline. Andra mamman äter kackerlackor och försöker konversera med Coraline. 

3. Mord på Allhelgonadagen kom ut 1969. Den handlar om en ung flicka som deltar i ett Halloweenparty och där berättar om ett mord hon tror sig ha bevittnat som liten. Strax därefter hittas flickan mördad. Hercule Poirot får ta hand om fallet.

20 kommentarer:

 1. Neil Gaiman vill jag väldigt gärna läsa mer av. Coraline känns som en bok för mig.

  SvaraRadera
 2. Svar
  1. trevligt! fast det är kanske fel ordval...

   Radera
 3. Jag tycker jag känner igen historien om Coraline. Den verkar otäck!

  SvaraRadera
  Svar
  1. den är verkligen otäck. tveksam till att ha den som barnbok. men kanske är jag som är mesig

   Radera
 4. Åh, fanns det en Christie. Den måste jag kolla upp!

  SvaraRadera
 5. Har bara läst Coraline. Tack för tips om de andra!

  SvaraRadera
 6. Coraline är så bra och Christie går ju alltid hem.

  SvaraRadera
 7. Nu ser jag allt fler som har med Agatha C:s bok, så nu är jag riktigt nyfiken på den.

  SvaraRadera
 8. Ambrose Bierce lät bekant, och när jag tänker efter har jag ju haft en novell av honom på bloggen. Men det var ingen skräcknovell utan en berättelse från amerikanska inbördeskriget. Boken du har här verkar spännande.

  SvaraRadera
 9. Många läskiga böcker där. Så sitter jag som knappt vågar läsa något läskigt alls. För mig måste böcker vara väldigt lugna, får mer eller mindre panik när det händer spännande saker. Kan säga att när jag läste "Femtio nyanser" så sov jag skitdåligt när hon var förföljd.

  SvaraRadera
 10. Halpin Fraysers död verkar intressant - har aldrig hört talas om författaren. Och den där Christie-boken är jag riktigt sugen på nu, efter att ha sett den hos flera idag.

  SvaraRadera
 11. Looks interesting. We also had Halloween as our TTT topic this week, mine presents books with food on their cover.

  SvaraRadera
 12. Halloween party vill jag läsa, inte sett den innan.

  SvaraRadera
 13. Coraline har jag läst och Mord på Allhelgonadagen låter ju klart lockande. Tack för tips!

  SvaraRadera
 14. Christie har jag läst. Coraline har jag inte läst men annat av Gaiman. Han är en författare som inte alltid är lätt.

  SvaraRadera