tisdag 19 oktober 2021

Tisdagstrion v. 42 2021: Konst & fotografi


 Ugglan & Boken: Tisdagstrion v. 42: Konst & fotografi

1. Japansk blomsterkonst av Ida Trotzig.

Ida Trotzig, 1864 - 1943, bodde i Japan i 30 år. Hon var gift med sin betydligt äldre morbror Herman Trotzig. Ida Trotzig hade bestämt sig för både Herman och Japan vid tidig ålder. Hon gick kurser i tuschmålning, lärde sig den japanska téceremonin och gick tre år för att lära sig ikebana, japansk blomsterkonst, förmodligen som den första västerlänningen. Zenbuddhistisk andlighet och estetik ligger till grund för den japanska blomsterkonsten som i likhet med téceremonin strävar efter fullkomlighet.


2.  Song Without Words: The Photographs & Diaries of Countess Sophia Tolstoy

Vem hade en aning om att Sofia(Sonja) Tolstoj var en skicklig fotograf?
Däremot visste man ju att hon födde många (13) barn och hade en stor författare och en stor gård att sköta. Och så skrev hon dagbok hela livet. Ja, när hon renskrivit Anna Karenina och Krig och fred och allt det andra en sex - sju gånger, förstås. Hennes fotografier upptäcktes på 2000-talet av författaren, fotografikuratorn och historikern Leah Bendavid-Vahl i arkivet på Lev Nikolajevitsj Tolstojs statliga museum i Moskva. 2007 samlade hon ett urval av Sofias över 1 000 fotografier i boken ”Song Without Words: The Photographs & Diaries of Countess Sophia Tolstoy”.

3. Marie - Louise av Kerstin Norborg handlar om Carl Fredrik Hills okända syster dom hängde med honom i Lund och målade. Botaniska trädgården var ett favorittillhåll. Men det var - så klart - Carl Fredrik som fick utbilda sig. Marie - Louise fick nöja sig med att drömma och ta hand om sin sjuke bror när han kom hem ifrån Paris. En kärlek hade hon som gick om intet eftersom mannen var gift. Men då gifter Marie - Louise sig resolut med en annan man och får fyra barn.

18 kommentarer:

 1. Jag blir väldigt nyfiken på både Sonja Tolstoj och Marie-Louise Hill.

  SvaraRadera
 2. Kände inte till någon av dessa. Det kan inte ha varit speciellt roligt att renskriva de där mastodontverken mer än en gång 😲

  SvaraRadera
  Svar
  1. nej, en kan verkligen undra när den stackars Sonja hann med allt!

   Radera
 3. Verkar alla tre vara intressanta konstnärer. Kvinna och konstnär inom rådande ramar.

  SvaraRadera
 4. Har inte läst någon av dem. Den första blir jag riktigt nyfiken på. Marie-Louise tror jag att jag har uppskriven på någon läslista någonstans.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ida Trotzigs bok är så fin. jag tänker skaffa den

   Radera
 5. Tack för intressanta tips!

  SvaraRadera
 6. Sonja Tolstoj blir jag nyfiken på att veta mer om!

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag läste en stor tjock biografi om henne för länge sedan. hon hade det inte lätt, stackars kvinna

   Radera
 7. Gift med sin morbror? Hmm ...
  Sonja Tolstoj måste ha varit en sjujäkla kvinna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja så var det. trodde inte att det var tillåtet. Sonja Tolstoj hade ett stormigt äktenskap dessutom

   Radera