onsdag 8 februari 2023

Veckans kulturfråga v. 6 2023

enligt O tar i sin Veckans kulturfråga vecka 6 fasta på att det i februari är Black History Month då man, främst i USA, lyfter den afroamerikanska historien. Vilken kultur passa under Black History Month, undrar hon?

Allra först kommer jag att tänka på boken och TV - serien Rötter av Alex Haley. Jag minns att jag tyckte att den var väldigt jobbig att se. Jag minns också de Svarta Pantrarna, Malcolm X och Angela Davis som båda har skrivit självbiografier. Borta med vinden, roman av Margret Mitchell som också blev film kan väl också räknas hit. Den svenske journalisten Amat Levin startade ett instagramkonto med namnet Svart historia. Gensvaret blev enormt. Levin har idag 70 000 följare. 2022 kom han bok med samma namn. Den amerikanska vicepresidenten heter Kamala Harris och hon är den första afroamerikanska vicepresidenten över huvud taget. Hon har skrivit en bok som heter Sanningen som förenar oss: en amerikansk resa. Kathryn Stocketts bok Niceville utspelar sig i Mississippi under 60-talet. Underrubriken till boken är följande: ”Tre kvinnor, två världar, en historia”. Boken blev en bästsäljare och snart kom det en film också. Och så finns det ju Toni Morrison, Colson Whitehead, Onkel Toms stuga och många flera som jag inte kommer på just nu.

8 kommentarer:

 1. Rötter läste jag för ett halvt sekel sedan, såg filmatiseringen, Niceville har jag sett även på bio, finns mycket angelägen litteratur om ämnet

  SvaraRadera
  Svar
  1. visst gör det! en kommer ju inte ihåg allt med en gång

   Radera
 2. Jag kunde inte låta bli att ta med Onkel Toms stuga. Få böcker har haft ett sådant genomslag som den.

  SvaraRadera
 3. Ja men hur kunde jag inte tänka på Levin! Hans bok står i hyllan och jag har lyssnat på några av poddavsnitten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ibland glömmer en det som ligger allra närmast till hands.

   Radera
 4. Svart historia ligger här hemma och väntar på att bli läst!

  SvaraRadera
  Svar
  1. det finns verkligen mycket att läsa på området

   Radera