tisdag 28 februari 2023

Tisdagstrion v. 9 2023: Någon/flera av de sju dödssynderna

 

Ugglan & Boken: Tisdagstrion Vecka 9: Någon/flera av de sju dödssynderna i handling, titel eller på omslag (högmod, girighet, vällust, avund, frosseri, vrede eller lättja)

1. William Faulkner, Stormen och vreden. (1897 - 1962) fick sitt Nobelpris 1949. Han är den amerikanska söderns skildrare och räknas bland förnyarna av romankonsten.Liksom de flesta av Faulkners romaner utspelas Stormen och vreden i det av författaren påhittade Yoknapatawpha County. Det är en skildring av familjen Compsons tragedi och upplösning. I de tre första delarna berättar familjens tre bröder, Benjamin, Quentin och Jason, i var sin mardrömslik inre monolog om sin egen och familjens historia. I det fjärde kapitlet framträder den allvetande författarens röst för att skildra den svarta hushållerskan Dilsey.

2. Ivan Gontjarov, Oblomov som har lättja som huvudsysselsättning. En fullständigt oemotståndlig typ i all sin absurditet. Jag läste boken långt innan bloggen fanns och blev väldigt förtjust i den. Oblomov bor i St Petersburg. Han bryr sig inte om att inkomsterna från hans gods Oblomovka blir allt lägre. Han orkar inte gifta sig med flickan Olga som är kär i honom så hon gifter sig med Oblomos tysk-ryske vän Stolz. Stolz är den som ger upphov till termen oblomoveri, något som han tycker kännetecknar den ryska folkkaraktären

 

Gilead av Marilynne Robinson. Protagonisten i romanen är den älskvärde, mångfacetterade 76- årige prästen John Ames. Han älskar livet och sin lille 7 - årige son. Han är ödmjuk och humoristisk och gläds över de små tingen i tillvaron. John Ames är en mycket mänsklig präst vars största synd är avund.


Bonus: Klimatsynda! : så räddar vi planeten med lust, lättja, girighet, vrede, avund, högmod & frosseri av klimatoptimisten Mattias Goldmann

16 kommentarer:

  1. Stormen och vreden har jag läst, för väldigt längesedan. Jag kan inte påstå att jag minns något av den.

    SvaraRadera
    Svar
    1. jag tycker om titeln så jag skulle vilja läsa den

      Radera
  2. Oblomov låter som en bok jag borde läsa. Kände inte till termen oblomoveri tidigare. Tänk så mycket man kan lära sig på bokbloggarna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. bokbloggar är väldigt lärorika. läs Oblomov. jag minns min förtjusning och skulle gärna läsa om den

      Radera
  3. Gilead är ju bara så bra! Jag blir nyfiken på både William Faulkners bok och den om Oblomov. Får titta närmare på dem.

    SvaraRadera
    Svar
    1. ja, Gilead är väldigt bra. Oblomov kan jag också svara för.

      Radera
  4. bra trio, Paul Lafargues bok tror jag lånade på bibliotek, kul att Faulkner får vara med

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lafargues bok fanns tidigare på "mitt" bibliotek. har inte läst mycket av Faulkner men Stormen och vreden har jag så ofta tänkt läsa

      Radera
  5. Oj jag visste inte att det fanns ett Gilead som inte var Atwoods!

    SvaraRadera
  6. finns dessutom både som ort- och personnamn i Bibeln!

    SvaraRadera
  7. Jag har inte läst dina böcker, inte ens Nobelpristagaren.

    SvaraRadera
    Svar
    1. har inte heller läst Stormen och vreden. ännu

      Radera
  8. Jag har inte läst någon i din trio och blir intresserad av samtliga!

    SvaraRadera
    Svar
    1. så roligt! mina bröder läste också Oblomov och var lika förjusta som jag

      Radera
  9. Faulkner vill jag verkligen läsa nåt av, men av någon anledning blir det aldrig av (förutom någon novell). Och även den här veckan kan jag konstatera att jag är riktigt sugen på att läsa om Gilead!

    SvaraRadera
  10. Gilead har jag oläst i bokhyllan.

    SvaraRadera