tisdag 7 februari 2023

Tisdagstrion v. 6 2023: Författare eller handling från tysktalande land


Ugglan & Boken: Tisdagstrion v. 6: Författare eller handling från tysktalande land (t ex Tyskland, Schweiz eller Österrike)

1. Körsbärslandet av Dörte Hansen (Tyskland). I ett gammalt korsvirkeshus med halmtak i marsklandet vid Elbe bor Vera Eckhoff sedan sextio år tillbaka. Vera och hennes mor kom som krigsflyktingar från ostpreussen efter en flykt i kyla och stort lidande. Veras lille bror frös ihjäl på vägen och lämnades i sin vagn. Vera såg död och elände omkring sig på flyktvägen och det satte naturligtvis sina spår för livet.

2. Eurotrash av Christian Kracht  (Schweiz) När jag började läsa

Eurotrash kom jag ovillkorligen att tänka på Thomas Bernhard. Han häcklade Österrike. Författaren Christian Kracht går tillrätta med Schweiz och ett par generationer bakåt i sin familj. Han skriver långa svindlande meningar som inte är ett dugg svåra att läsa. Hans gamla mor finns fortfarande i livet, lagom dement och missbrukare av sömntabletter och dåligt vitt vin, men i alla fall.

3. Väggen av Marlen Haushofer  (Österrike) Vilken märklig bok! En klassiker och ett mästarprov. Så många tankar den lämnar en med. 1963 kom

Väggen ut i Österrike. 1988 kom den på svenska och nu 2014 har den kommit ut i nyöversättning av Rebecca Lindskog på bokförlaget Thorén & Lindskog. 2012 blev Väggen film. En kvinna, vars namn aldrig avslöjas, åker på besök till sin kusin Luisas och dennas mans, Hugo Rüttlingers, jaktstuga i bergen i en kitteldal vid slutet av en ravin nedanför branta berg . Luisa och Hugo försvinner efter ett kvällsbesök i byn.

20 kommentarer:

 1. "Körsbärslandet" har jag läst, det påminner du mig om nu! Vill minnas att jag tyckte om den. Det gjorde jag däremot inte när vi kommer till "Väggen", det var inte mitt stuk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. intressant! jag började på Väggen flera gånger utan att ta mig igenom den. men så en vacker dag lyckade jag. och tyckte mycket om den

   Radera
 2. Väggen är den enda jag har läst i din trio. Tänkte väl att den skulle vara vanligt förekommande i dag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. inte så väldigt vanligt förekommande ändå

   Radera
 3. Väggen har jag också med i min trio- den är läsvärd. Eurotrash blir jag nyfiken på!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eurotrash är väldigt speciell, men jag gillade den

   Radera
 4. Väggen har jag också med idag. När jag läser din recension av Körsbärslandet blir jag riktigt nyfiken på boken.

  SvaraRadera
 5. Körsbärslandet är jag nyfiken på, de andra är bra

  SvaraRadera
 6. Har inte läst någon av dina böcker men känner till Körsbärslandet och vill nog läsa den.

  SvaraRadera
 7. Väggen är den enda jag har läst av dina tre. En berättelse som gjorde stort intryck. De andra två har jag i läslistan.

  SvaraRadera
 8. Jag har inte läst dina men känner till dem

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väggen är det svårt att inte känna till

   Radera
 9. Körsbärslandet har stått på min att-läsa-lista ända sedan den kom ut. Men har det blivit av att jag läst den? Nej, är svaret på det, men den verkar ju riktigt intressant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag tyckte mycket om den. släkt- och kvinnohistoria

   Radera
 10. Väggen var klart tänkvärd. Riktigt annorlunda läsupplevelse.

  SvaraRadera