måndag 6 februari 2023

En kort berättelse om traktorer på ukrainska

Redan två år efter det att systrarna Nadjas och Veras mor dött kommer deras 84-årige far, Nikolaj, hem med en storbystad blekt blondin på 36 och hennes tonårsson, Stanislaus. Nadja och Vera har inte talat med varandra på två år eftersom de blivit osams om morsarvet. Men nu, när de fått en gemensam fiende att kämpa mot, börjar de först tala med varandra i telefon och sedan träffas de. Trots deras gemensamma ansträngningar gifter sig Nikolaj och Valentina. Ganska snart blir det tydligt för världen vad Nikolajs unga brud förväntar sig av honom i form av bilar, smycken, kosmetika och övriga presenter. Döttrarna försöker ligga steget före Valentina, men det är inte lätt. Hon är slipad. Troligtvis umgås Valentina dessutom med andra män eftersom hon är spårlöst försvunnen från tid till annan. Nikolaj, som är ingenjör, har tidigare varit intresserad av flygplan men har övergått till traktorer och arbetar med en bok som fått titeln En kort berättelse om traktorer på ukrainska innehållande såväl teknisk information som historik. Familjen är flyktingar i England i likhet med många andra ukrainare. Vera är några år äldre och minns mer än Nadja av svält och förföljelse i Ukraina under Stalins tid. Romanen är både rolig och tragisk och allteftersom tiden går ändrar en delvis uppfattning om de olika karaktärerna. Till och med Valentina kan väcka en viss motvillig beundran för sin energi och vitalitet. Hon vill ju få del av välståndet i väst och hon är utbildad apotekare. Åldrandets krassa villkor får inte Nikolaj att tappa sugen. Döttrarna ser med avsmak på hans åldrade kropp men det förefaller han inte uppfatta. Han behåller någon sorts värdighet genom tillkortakommanden och absurda situationer. Den här romanen var Marina Lewyckas debut. På svenska finns också Två husvagnar.

Titel: En kort berättelse om traktorer på ukrainska

Författare: Marina Lewycka

Översättare: Thomas Grundberg

Förlag: Prisma

Tryckår: 2006

Antal sidor: 335
 

3 kommentarer:

 1. Den boken har jag missat, men vill absolut läsa. Familjer, ålderdom och antagligen en del humor gissar jag, den lägger jag till i min läslista.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja, faktiskt visste en inte om en skulle skratta eller gråta ibland

   Radera
 2. I am glad you liked this book, I read it ages ago (see here) and also read her next book, "Two Caravans", also good, though I preferred this one.

  I have always fun reading your posts, my Swedish is not that great but I learn something every time. Thanks for that, as well.

  SvaraRadera