Läsutmaningen En smakebit på söndag går ut på att vi bjuder varandra på smakebitar - utan spoilers - utav det vi just läser. astridterese på den norska bokbloggen Betraktninger håller i trådarna den här veckan. Fler smakebitar HÄR
"Julbaket kunde vara roligt på en stor gård som den här. Nog syns spåren av de svåra åren i mjölbingarna också här, men det som har sparats går åt nu. Johanna bakar svartbröd och vetebröd, mjöliga pepparkakor, prenikor med pärlsocker på och prenikor med kanel på , hon knådar, och kavlar och spritsar men hon är grov och klumpig i händerna och gamlamor påstår att hon slarvar fast hon gör så gott hon kan. Vetebödet vill inte låta sig grädds gyllengult, hon latgräddr och bränner varannan gång. Då är det lättare med den andra maten, fläsk och korvar som är rejäla att ta i, kålrötterna som ska skalas och rivas. Fast bäst duger hon till qtt värma upp gqmmql gröt och att diska."
Från sidan 35 i den åländska författaren Carina Karlssons senaste roman, Mirakelvattnet
Prenika vara jag tvungen att googla, har aldrig hört talas om den kakan. Den låter god 🙂
SvaraRaderajag googlade också. låter som någon sorts pepparkaka det också
Raderajulig smakbit, svartbröd och rysk pepparkaka har jag nog smakat på, stekt havregrynsgröt smakar som havrekaka
SvaraRaderaprenika:
Raderahttps://linneassprakblogg.com/2011/12/06/6-prenikan-ar-en-rysk-pepparkaka-pa-medaljplats/
jag googlade och hittade förklaringen på flera ställen. medalj och rysk pepparkaka. kul med sådana ord
Raderasvartbröd har jag ätit på Åland. stekt havregröt har jag också ätit när jag var barn. minns inte att jag tyckte att det smakade havrekaka
RaderaLatgrädda var ett nytt begrepp för mig
SvaraRaderahär är gott om nya ord. väldigt kul, tyckder jag som får googla en hel del
RaderaDet där hade kunnat vara jag! Bakning har aldrig fungerat bra, varken lust eller resultat har infunnit sig. Prenika sa man i finlandssvenskan om medaljer. Ordet har jag inte hört på femtio år! Ska nog kolla denna bok lite mer, blev nyfiken! Trevlig advent
SvaraRaderavisst är det medalj. och rysk pepparkaka. finns att läsa på många ställen. jag hade inte hört ordet tidigare. Carina Karlsson skriver väldigt bra, tycker jag
RaderaVilka udda bakverk - och precis som Johanna är jag urdålig på att baka. Däremot gillar jag att laga mat och grytan jag skrev om blev så god - trots att jag bara kan jobba med en hand - att Rolle tvingade mig att skriva upp den och sen la han in utskriften i min receptbok. ALLT skulle med och vara exakt sa han. Jag brukar "frilaga" annars men då kan det ibland smaka lite annorlunda.....
SvaraRaderaKRAM-Susie
Johanna bakar på Åland ca 1870. det var klokt av Rolle att nedteckna ditt recept. det där med frilagning misstror jag . Mamma brukade leverera recept med lite sånt och en nypa sånt och lite lagom med det ena och det andra. fungerart inte. kram
RaderaJag måste ta mig an en ålänning snart!
SvaraRaderadet finns faktiskt en massa författare på Åland. långt ifrån alla är så bra som Carina Karlsson
RaderaEn väldigt julig smakbit. Jag hade aldrig hört talas om prenika. Tack för smakbiten!
SvaraRaderaprenika är ett roligt ord. jag ska kolla upp en hel del andra också
RaderaDär var det mat och bak minsann! Tack för smakbit.
SvaraRaderaja, där gjordes saker ordentligt. allt enligt traditionen
RaderaPrenikor borde man kanske kolla upp. Tack för smakbiten från boken om än icke från baket.
SvaraRadera