onsdag 9 mars 2022

Veckans kulturfråga v. 10 2022

enligt O: Veckans kulturfråga v. 10: Vilken kultur får dig att glömma världen för en stund?

Det enkla svaret är: Ingen. Men jag har i alla fall släppt radiolyssnandet hela dagarna och halva nätterna. TV - nyheter ser jag först på kvällen. Om jag ska tänka ut något som avleder tankarna en stund så är det nog någon spännande serie eller en bok som förflyttar tankeverksamheten åt annat håll. Ser just nu Lögnaren på Netflix och lyssnar på Dubbelporträtt av Agneta Pleijel. Att helt byta tid och rum avlastar. Att vara utomhus när solen skiner får livet att te sig nästan normalt ibland. Har suttit väl påpälsad på altanen och läst vid ett flertal tillfällen. Krafsa i någon rabatt går ju också bra. Och byta vatten i fågelbadet. Telefonen finns dock alltid med och den annonserar korta nyheter med jämna mellanrum, men ljudet går ju att stänga av. En får försöka få balans mellan verklighet och "flykt". Men jag tycker väldigt synd om människor som är ensamma och har svårt att ta sig ut och träffa andra och som just genomlidit pandemin (så gott som) och nu ska handskas med krigsnyheterna från Ukraina och hotet om ett tredje världskrig. Vem vet vad en galen människa kan få för sig?  

8 kommentarer:

  1. Vi har liknande vanor när det kommer till nyhetskonsumtion i dagsläget! Var på Millesgården i går och där hängde ett foto på Alma Mahler, det var lite kul när man hört Kokoschkas berättelse om henne! (i Pleijel)

    SvaraRadera
    Svar
    1. just det! och jag läser också Sist satsen av Robert Seethaler. den handlar om Gustav Mahler och där figurerar förstås hans livs stora kärlek, Alma Mahler

      Radera
  2. tufft, tänker på min far som fick fly som barn från Ryssland, när Karelen försvann, min 89-åri

    SvaraRadera
    Svar
    1. ja, det är hemskt att tänka på. hoppas att vi slipper ett utökat krig och att vi snart får se ett slut på det som redan pågår.

      Radera
    2. pratar med min 89-åriga mor, hon var barn förra gången, galet att det ska hända igen, det sägs att när den generationen är borta, så ingen som minns längre galenskap

      Radera
    3. det är farligt när ingen minns längre. och det dessutom finns de som tycker att det aldrig har hänt. kusligt. hoppas att din mor hittar tröst i sina barn, barnbarn och barnbarnsbarn.

      Radera
  3. Nej, självklart går det inte att glömma, men ändå är det välgörande att ändra fokus ibland. En fantastisk ynnest för oss som inte påverkas personligen, vilket många gör även här.

    SvaraRadera
    Svar
    1. en behöver få tankarna avledda ibland. en måste få vila.

      Radera