onsdag 21 juli 2021

Veckans kulturfråga v. 29 2021

 

enligt O: Veckans kulturfråga v. 29: Vilken roman med kvinnonamn i titeln tycker du särskilt mycket om?

Katrina av Sally Salminen har jag läst många gånger. Berättelsen om bonddottern som gifter sig med en fattig pratmakare till fiskare och flyttar till ett fallfärdigt hus och en värdelös jordplätt på Åland påminner mig lite om en annan klassisk kvinnohistoria med liknande innehåll, nämligen Bara en mor av Ivar Lo - Johansson.

Åsa - Hanna av Elin Wägner är en annan klassiker som jag läst många gånger. När jag var riktigt ung uppfattade jag nog inte riktigt hur hemsk den var egentligen. Unga, vackra Hanna gifter sig med den dubbelt så gamle Franse, handelsmannen med skumraskaffärer och dåligt rykte. Kanske trodde hon att hon kunde påverka honom, men så blev det verkligen inte.

Kuriosa: Ich denke oft an Piroschka. Roman av Hugo Hartung som blev film. Piroschka spelades av Liselotte Pulver och det blev hennes genombrott. Jag såg filmen som mycket, mycket ung och jag minns att den var vemodig och att Piroschka var mycket vacker. Skulle gärna se om filmen igen.

10 kommentarer:

 1. kul med lite annorlunda boktips, har Katrina i bokhyllan och några Wägner också

  SvaraRadera
 2. Jag har inte läst någon av dem men det låter intressanta bägge två!

  SvaraRadera
  Svar
  1. det är de. är en intresserad av kvinnohistoria så är de perfekta

   Radera
 3. Oj - en bok du läst MÅNGA gånger!!! Ja men då blir ju jag jättenyfiken!

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag började med föräldrarnas bokhylla. och har sedan läst om i skiftande åldrar. Kristin Lavransdotter och Bara en mor är också sådana klassiker jag läst flera gånger.

   Radera
 4. Är det den filmen där den manlige huvudpersonen sitter i en tågkupé och tycker att ljudet när tåget kör på rälsen låter "piroschka, piroschka"? I så fall såg jag den som barn, men minns inte mer av handlingen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. det är det. jag minns mer stämningen än handlingen. Liselott Pulver minns jag för att det var ett så lustligt namn. och den manlige huvudpersonen var så vacker. om jag minns rätt.

   Radera
 5. Tack för spännande tips! Låter precis som böcker jag hade älskat som tonåring, men säkert nu också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. faktiskt. de håller. och en lägger märke till olika saker i olika åldrar.Kristin Lavransdotter och Bara en mor har jag liknande upplevelser av

   Radera