onsdag 14 juli 2021

Veckans kulturfråga v. 28 2021

  Den galne kung George. Georg III regerade 1760-1820 under den period då Storbritannien byggde upp sitt imperium. Han led av porfyri vilket betydde stora smärtor och mental rubbning. Filmen kom 1994 och jag minns att den var så tragisk och kungen irrade omkring och sade "What? What?" Nigel Hawthorne spelade kung George och Helen Mirren drottning Charlotte.

Kejsarinnan Orkidé:den sista kejsarinnan av Kina roman skriven av Anchee Min. Kejsarinnan Orkidé, även kallad Cixi, förförde kejsaren och lyckades föda honom en son. När kejsaren dog blev den företagsamma Cixi kejsarinna. Hon levde mellan 1835 och 1908 och var den som styrde Kina - på ett eller annat sätt - under hela 36 år under Qingdynastin. Jung Chang - De vilda svanarna - har också skrivit om Den sista kejsarinnan av Kina. En mycket stark kvinna med ett händelserikt liv, för att uttrycka det milt.

TV-serien Jag, Caudius efter Robert Graves bok med samma namn minns jag med förtjusning. Vinjetten med ormen som slingrade över mosaikgolvet var mycket suggestiv. Derek Jacobi spelade Claudius, John Hurt Caligula och Siân Phillips den tjusiga men ack, så ondskefulla Livia. Spännande och lärorikt var det. 

Livläkarens besök av PO Enquist handlar om läkaren Johann Friedrich Struensee och  Kristian den VII av Danmark, som ansågs vara sinnessjuk, och dennes hustru, Caroline Mathilde, som Struensee har ett kärleksförhållande med. Det kostade Struensee livet och drottningen blev landsförvist. Romanen belönades med Augustpriset och har blivit både film och teater.

Willaim Shakespeare har ju också skrivit om diverse kungligheter liksom Strindberg.

enligt O undrar i Veckans kulturfråga v. 28 om vi har någon bok, film, eller TV - serie med kungligheter i centrum som vi tyckt mycket om

4 kommentarer:

  1. det finns verkligen mycket bra kungligt och kejserligt, ryskt också

    SvaraRadera
    Svar
    1. ja, när jag började tänka efter så dök det upp en hel del som dessutom varit riktigt bra

      Radera
  2. Kejsarinnan orkidé låter riktigt spännande!

    SvaraRadera
    Svar
    1. jag läste den inför en resa till Kina och jag tyckte att den var riktigt bra.

      Radera