lördag 3 juli 2021

James Lee Burke och Neonregnet

James Lee Burke föddes i Houston 1936. Han har gjort sig känd som författare av hårdkokta deckare som tilldrar sig antingen i New Orleans eller på landsbygden i Louisiana. Hans protagonist Dave Robicheaux är till en början veteran vid New Orleans - polisen men blir senare privatdetektiv och båtuthyrare. DR har en universitetsexamen i engelska (det har författaren också); han är nykter alkoholist (i likhet med författaren) och har deltagit i Vietnamkriget. Både Burke och Robicheaux har en dotter som heter Alafair. Burkes dotter skriver också kriminalromaner. James Lee Burke har en stor läsekrets i Sverige, men endast 6 av de inalles 23 romanerna om Robicheaux har översatts till svenska. Ett par av böckerna är filmade. Dave Robicheaux är kriminalromanens noir-motsvarighet till Richard Fords Frank Bascombe eller John Updikes Harry ”Rabbitt” Angstrom, säger  Andres Lokko som liksom Nick Cave är lojala anhängare!
Burkes skildring av Louisiana och dess folk är underhållande, medryckande och sympatisk men långt ifrån okritisk. Han tar ofta och engagerat upp aktuella samhällsproblem, bl.a. rasism och sociala orättvisor. Han är också kritisk till USA:s utrikespolitik i Centralamerika. Delar av dialogerna är skrivna på den speciella cajun-dialekt som finns i Louisiana, vilket ger historierna en alldeles speciell prägel som Burke fått många lovord för. Och det speciella cajun - köket är mycket framträdande i romanerna. Miljön är alldeles underbart skildrad; dofterna, ljuset, växt -  och djurlivet. Pelikanerna dyker efter fisk omkring husbåten och floran är överdådig.

Den första romanen i serien om Dave Robicheaux är Neonregnet som kom ut 1987. Robicheaux beslutar sig för att ta sig an mordet på en ung prostituerad flicka som hittas drunknad och som ingen annan bryr sig om. Ganska snart kommer han in på sidospår med vapensmuggling och narkotikahandel. Han skaffar sig alltfler fiender. Robicheaux har sina egna metoder och sin egen hederskodex. Han försöker verkligen göra det rätta, men han rör sig i ett mycket hårt och grymt klientel som inte drar sig för att döda först och fråga sedan och ibland blir det väldigt fel. Robicheaux bor på en husbåt och han har en underbar flickvän som älskar honom utan baktankar. Människorna skildras med psykologisk trovärdighet och det är väldigt mycket action. Intrigerna är väl uppbyggda och inte sällan blir en överraskad av händelsernas vändningar. Jargongen är mustig och grym både bland vänner och fiender.

The Neon Rain (1987)



Heaven's Prisoners (1988)


Black Cherry Blues (1989)
A Morning for Flamingos (1990)
A Stained White Radiance (1992)
In the Electric Mist with Confederate Dead (1993)
Dixie City Jam (1994)
Burning Angel (1995)
Cadillac Jukebox (1996)
Sunset Limited (1996)
Purple Cane Road (2000)
Jolie Blon's Bounce (2002)
Last Car to Elysian Fields (2003)
Crusader's Cross (2005)
Pegasus Descending (2006)
The Tin Roof Blowdown (2007)
Swan Peak (2008)
The Glass Rainbow (2010)
Creole Belle (2012)
Light of the World (2013)
Robicheaux (2018)
The New Iberia Blues (2019)
A Private Cathedral.                                      
 
På svenska
Neonregnet (översättning Nille Lindgren, Wiken, 1991) (The neon rain)
Himlens fångar (översättning Matz Dannewitz Linder, Wiken, 1992) (Heaven's prisoners)
Louisiana blues (översättning Torkel Franzén, Wiken, 1993) (Black cherry blues)
Flamingomorgon (översättning Hans - Jacob Nilsson, Bra böcker, 1994) (A morning for flamingoes)
Cajunblod (översättning David Nessle, Bonnierförlagen, 2000) (A stained white radiance)
Släktvapnet (översättning Mats Olsson, Kriminalförlaget, 2006) (Crusader's cross)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar