onsdag 11 juli 2018

Dagens kulturella VM - spaning - England

enligt O: Inte Storbritannien, utan England. Viktigt att komma ihåg i den här spaningen. England som alltid varit mitt andralag och som nu mötte Sverige i kvartsfinalen. Tyvärr slog de också ut Sverige, men det hindrar inte att jag hoppas att de får möta Frankrike i en final. Idag spelar de för en finalplats.

I den här spaningen kan en verkligen välja och vraka. Jag börjar med ett tungt namn, nämligen Charles Dickens. 2012 var firades 200 - årsjubileet av hans födelse. Hans romaner läses fortfarande och kan ses som filmer och TV - serier. Charles Dickens hann med otroligt mycket på sina 58 år på jorden.

Thomas Hardy föddes i Dorset och skapade det litterära landskapet Wessex där allt har sin verkliga motsvarighet. Han skrev romaner och lyrik. Tess har filmats åtskilliga gånger och är kanske den mest kända av hans romaner. Min egen favorit är Återkomsten eller Heden. I den är den verkliga huvudpersonen Egdon Heath. Serieromanen Tamare Drewe är baserad på Fjärran från vimlets yra av Thomas Hardy.
Jane Gardam har skrivit en trilogi som tilldrar sig i Dorset och Hongkong. 
En engelsk gentleman, En trogen kvinna och De sista vännerna är titlarna i trilogin. Edward Feathers är en vacker man även på äldre dar. Hans hustru Betty inser tidigt i äktenskapet att det är hon som får se till att det blir något gjort. Dessutom skaffar hon sig en älskare och det är han som berättar i den tredje romanen.
Stephen Fry är skådespelare, författare, manusförfattare, komiker och regissör. Han har gjort sig känd för sitt porträtt av Oscar Wilde och för att han spelade betjänten Jeeves i filmatiseringarna av Wodehouses (engelsk författare) böcker. Det är Stephen Frys förtjänst att jag läst en Harry Potter av J. K. Rowling, en annan engelsk författare. SF är en lysande uppläsare.

Adele är född i Tottenham i London och har trots sin ringa ålder hunnit få åtta Grammies. Hon sjunger soul och jazz.

Vanessa Bell, syster till Virginia Woolf,  var en engelsk konstnär och formgivare.
Susan Sellers har skrivit romanen Vanessa och Virginia.

3 kommentarer:

  1. jag börjar väl bli tjatig, antar jag

    SvaraRadera
  2. Jane Gardam vill jag läsa något av. Tack för en klassisk spaning.

    SvaraRadera