onsdag 8 februari 2012

Charles Dickens 1812 - 1870

Massor
om Dickensåret


David Perdue´s
Charles Dickens Page


Inte bara Strindberg.
Som sagt

Den 7 februari 1812 föddes Charles Dickens i den lilla staden Portsmouth i södra England.
Där reser man nu en staty över stadens store berömde son - helt mot denne sons vilja.

Inte nog med det. Charles Dickens begravdes i Poet´s Corner i Westminster Abbey trots att velat vila i Rochester.

Det hjälper inte alltid att vara världsberömd, uppskattad och karismatisk.
Charles Dickens blev berömd mycket tidigt i hemlandet. Han visste hur man fick folk att skratta och gråta. Han var en skarpsynt iakttagare med sinne för detaljer.
Snart nog blev han hyllad även i USA och Ryssland. Hans uppläsningsturnéer var mycket uppskattade.
Det finns mycket att läsa om och av Charles Dickens. En av de främsta Dickenskännarna är Peter Ackroyd. Förra året gav Claire Tomalin ut en kritikerrosade biografi över Dickens just med tanke på jubileumsåret.
Jag har läst en bildbiografi från 1962 av J. B. Priestley; mycket sliten, med många understrykningar och hundöron. Den är mycket personligt och roligt skriven och jag tycker mig verkligen möta en levande, mångfacetterad människa.
Däremot skulle jag inte gärna velat vara Kate Dickens, hustrun som födde honom tio barn och som han sedan baktalade och skilde sig ifrån. Över huvud taget var Dickens inte så framstående vad det gällde kärlek. Han hade ingen riktig närhet till sina barn. Värst var det med pojkarna.
Dickens hade svårt att förlåta sin mor för att hon velat skicka honom tillbaka till skokrämsfabriken. Och den första kärleken Mary Beadnell gav honom mest hån tillbaka.
Däremot tror jag att han var en storslagen vän och sällskapsmänniska.
På ynka 58 år hann han med otroligt mycket.
Och det är fortfarande en fröjd att läsa honom, att se filmer och teaterföreställningar och det borde vara lag på att TV skulle visa en Dickens-serie varje jul.

3 kommentarer:

 1. IngridFeb 7, 2012 06:40 AM

  Ja, det är verkligen en fröjd att läsa Dickens. Han skyms alldeles för mycket av Strindberg i år, tycker jag. Dickens har betytt så mycket för så många genom tiderna och själv minns jag högläsningskvällar med Pickwickklubben (som dock inte är min favorit) och David Copperfield. "Nicholas Nickelby" visades väl på TV någon gång på 80-talet (väldigt fin uppsättning, vill jag minnas!). Jo, det borde vara lag på att visa en Dickens-serie om jularna. Det skriver jag också under på!

  SvaraRadera
  Svar
  Läst, sett & hörtFeb 7, 2012 07:40 AM

  bra att du stöttar mig, Ingrid!
  jag tycker att det är konstigt att CD inte uppmärksammas mer. det lokala bladet hade visserligen en recension av Claire Tomalins biografi och svenskan hade en understreckare
  idag, men det är så tyst.

  Radera
  Svara
  Hanneles bokparadisFeb 7, 2012 11:47 AM

  jag ska läsa ännu mera av honom...

  SvaraRadera

  SvaraRadera
 2. nu hände det något i kommentarsfältet. men allt är i alla fall med

  SvaraRadera