måndag 13 februari 2012

Olav H. Hauge del 3

Claes Hylinger var den förste svenske författare som Olav H. Hauge talade med. I sin bok Färdaminnen. Bland norska diktare, fiskare och bönder berättar Claes Hylinger om sin vistelse hos den då sextiotvåårige, spänstige norske poeten Olav H. Hauge i Ulvik vid Hardangerfjorden. Han föreläser om kinesisk och japansk lyrik; om Wergeland som enligt Hauge är den mest geniale författaren i den här delen av världen. Svenske Vilhelm Ekelund beundrar han . Och Tegnér!
"Ein stor diktar!" Vilket är precis vad Hylinger tycker om Hauge.
Hans E. Kinck, den store författaren från västlandet, stod alltid i Hamsuns skugga men är enligt Hauge en större författare.
Under några dagar i början av juni vandrar de två omkring, njuter av den vidunderliga utsikten och de blommande äppelträden, äter fläsk, dricker Hauges hembryggda cider och Östgöta Sädesbrännvin som Hylinger medfört och talar om litteratur. Då och då kommer ett barn springande och lämnar eller lånar något ur Hauges stora bibliotek. Ulvik saknar bibliotek.
Och någonstans väntar en katt.

Katten sit
i tunet
når du kjem.
Snakk litt med katten.
Det er han som er varest i garden

6 kommentarer:

 1. mysigt, springande barn, katt, bibliotek...

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja, Hannele, jag häpnade över idyllen! trodde inte att Hauge var så social

   Radera
 2. Intressant. Jag har en annan Hylinger hemma som hyllärmare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. mimmimarie, Hylinger skriver väldigt lätt och enkelt. i Färdaminnen travar han omkring och iakttar, skriver och läser. det verkar jättetrevligt

   Radera
 3. jag har nog Dagar och nätter i Paris och Göteborg... nånstans.

  SvaraRadera