5/2 bakade Fredrika Runeberg Runebergstårtor till sin man nationalskalden Johan Ludvig Runeberg (1804 - 1877) på hans födelsedag.
Eventuellt är det också hennes eget recept. Men om det tvistar de lärde.
Och, ja, de kallas tårtor. Jag skulle ha sagt bakelser
De är godare än man kan tro.
Runebergstårtor
100 g smör
1 dl socker
1 ägg
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver (knappt)
2 droppar bittermandelolja (kan ersättas med ½ tsk kardemumma)
1 dl skorpsmulor
1 dl mald mandel
½ dl grädde
Garnering:
½ dl florsocker
vatten
Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa fett och socker pösigt. Vispa i ägget.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i smeten med en trägaffel. Rör ner grädden.
Fördela smeten i pappersformar som du fyller till tre fjärde delar.
Grädda tårtorna i ca 10 min
Rör ihop ingredienserna till glasyren. Den ska vara ganska fast.
Klicka sylt på tårtorna
Spritsa sedan sockerglasyren runt sylten eller ringla med en tesked.
Vispa fett och socker pösigt. Vispa i ägget.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i smeten med en trägaffel. Rör ner grädden.
Fördela smeten i pappersformar som du fyller till tre fjärde delar.
Grädda tårtorna i ca 10 min
Rör ihop ingredienserna till glasyren. Den ska vara ganska fast.
Klicka sylt på tårtorna
Spritsa sedan sockerglasyren runt sylten eller ringla med en tesked.
Kul att du kommer ihåg! Har nog köpt en bok om henne... En gång har jag fått Runebergstårtor här i Göteborg :)
SvaraRaderahar lärt mig av en kollega som höll reda på Runeberg. och jag gillar Fredrika
RaderaLite påminner mig receptet om mazariner. Tänker att receptet blivit moderniserat en smula för margarin fanns knappast under Runebergs livstid.
SvaraRaderahar kollat Fredrika Runebergs egen receptbok. och visst ska det vara smör.
Raderanågot enklare att baka än mazariner
jo, bakelser finns nog inte i finska (fast finlandsvenska är inte min starka grej) Och smör ska det vara :)
SvaraRaderaja visst ska det vara smör. har kollat med Fredrika.
RaderaJag tycker att de verkar vara jättegoda. Lockande foto!
SvaraRaderajag bakade Runebergstårtor en gång till en läsecirkel som hade möte 5 februari och de blev mycket uppskattade. en annan gång gjorde jag madeleinekakor. kul med maten i litteraturen
RaderaKul, madeleinekakor har jag fått en gång, på Rosenmöte, tema Monet. Boken om Monets mat har jag :)
SvaraRadera