söndag 8 juli 2018

En smakebit på søndag

Astrid Teres på den norska bokbloggen Betraktninger håller i läsutmaningen En smakebit på søndag. Vi bjuder varandra på smakbitar utav det vi just läser. Utan spoilers, förstås.  
Albert Bonniers förlag
"Nadia Murad är inte bara min klient. Hon är min vän. När vi presenterades för varandra i London frågade hon mig om jag ville vara hennes advokat. Hon förklarade att hon inte skulle ha möjlighet att finansiera det och att fallet förmodligen skulle bli utdraget och knappast framgångsrikt. Men innan du bestämmer dig, sa hon, vill jag att du lyssnar på min historia. År 2014 angrep Islamiska staten Nadias by i Irak och hennes liv som tjugoettårig skolelev slogs i spillror. Hon tvingades se sin mamma och sina bröder föras bort för att dödas och Nadia själv såldes vidare från den ena IS - medlemmen till den andra. Hon tvingades be, tvingades klä upp sig och sminka sig som förberedelse till våldtäkt, och en natt var det en grupp män som våldtog henne så brutalt att hon blev medvetslös. Hon visade mig ärren efter cigarettglöd och prygel. Hon berättade att IS - soldaterna under tiden kallade henne för " en smutsig otrogen" och skröt om hur de tog yazidiska kvinnor och utplånade deras religion från jordens yta." Från förordet sidan 9 i Den sista flickan. Berättelsen om min fångenskap och kamp mot Islamiska staten av Nadia Murad. Förordet är skrivet av advokaten Amal Clooney. Albert Bonniers förlag. Övers.: Manne Svensson. Fler smakebitar HÄR

24 kommentarer:

 1. Säkert en intressant bok. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. intressant och förfärlig och viktig

   Radera
 2. En forferdelig historie, men de er viktige. Takk for smakebiten.

  SvaraRadera
 3. Det här verkar vara en sådan bok som är viktig, men bland det värsta man kan tänka sig att läsa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja, den är hemsk men kunskapen/vetskapen bör spridas

   Radera
 4. Låter som en intressant bok. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja den är definitivt intressant och borde läsas av många

   Radera
 5. Fruktansvärt att sådant här händer. Det låter som en läsvärd bok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. en viktig bok tror jag som många borde läsa

   Radera
 6. Tack för en intressant smakbit.

  SvaraRadera
 7. Så forferdelig grusomt! Det er helt umulig å fatte hva disse kvinnene går gjennom. Jeg skulle ønske vi kunne gjøre noe som virkelig hjalp dem. Men det eneste synes å være å utrydde IS:
  Ha en riktig fin sommersøndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. sprida kunskapen och vetskapen är viktigt

   Radera
 8. Viktiga avhandlingar detta, och jag hoppas många läser böcker i detta ämne. Vittnesmål från dem som varit med och överlevt. Idag pratas om flyktingar som om de bara kände för att få ett äventyr och lite bättre ekonomi och därför flyr med livet som insats. Man har blivit vass och kall och känslolös. Inte många väljer frivilligt att fly sitt land. Tack för smakbiten

  SvaraRadera
  Svar
  1. lyckas någon undkomma IS får hen säkert all hjälp i världen. viktig att sanningen når många

   Radera
 9. Usch så hemskt. Skulle nog inte klara av att läsa en sån bok, men jag förstår ju att det är nödvändigt att de skrivs, och blir lästa. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. nej det är förfärlig läsning, men en måste åtminstone känna till

   Radera
 10. Det där låter som en oerhört intressant bok. Säkert också jobbig att läsa. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 11. Jag är inte säker på att jag vill läsa den, men för all del läste jag Vit krysantemum nyligen. Också en viktig skildring av systematiserat sexuellt våld mot kvinnor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag kom också att tänka på Vit krysantemum när jag började läs denna. en kan gott känna till

   Radera