tisdag 10 juli 2018

Dagens kulturella VM - spaning - Belgien

enligt O: "Belgien, landet som för min del mest förknippas med Bryssel och EU. Fotboll kan de bevisligen spela också. Idag spelar de semifinal mot Frankrike och jag håller som alltid en extra tumme för Frankrike. Det är därför är det Belgiens tur att få ett inlägg idag."
Professorn av Charlotte Brontë. Professorn handlar om den unge föräldralöse William Crimsworth, som tackar nej till att bli präst och avböjer giftermål med en kusin. Därmed har han brutit med sina morbröder. Brodern Edward, erbjuder motvilligt en kontoristtjänst, men behandlar William på ett sådant sätt, att han säger upp sig. Han beger sig till Bryssel. En rik kvarnägare, York Hunsden, har noterat hur Edward behandlat William och ger  William ett introduktionsbrev som han kan använda i Bryssel. Mr Hunsden kallar sig demokrat och avskyr orättvisor.  
Amelie Nothomb är en belgisk författarinna som bl. a. skrivit boken Underkastelsens sötma. Amélie i romanen  har fått en ettårig tjänst på det stora japanska företaget Yumimoto i Tokyo. Hon talar flytande japanska och franska eftersom hon härstammar från Belgien. Ingenting hon gör blir rätt. Det börjar med en gång. Hon anmäler sig inte i receptionen. Ganska snabbt får hon lära sig att företaget är helt hierarkiskt organiserat.
imdb.com
George Simenon skapade den odödlige kriminalkommissarien Maigret. 75 böcker blev det allt som allt och nu ges de ut på nytt. Och faktiskt har det gått ett par Maigret - program i TV med Rowan Atkinson i huvudrollen som Maigret. Nej, inte Mr Bean, var den spontana  reaktionen. Men Atkinson visade sig vara en ganska bra Maigret. Jag citerar Peter Cornell i Expressen: "I Maigrets rum i polishuset Quai des Orfèvres glöder den gamla kolkaminen under kalla vinterdagar; i augustihettan står fönstren på vid gavel mot Seine och rummet fylls av den heta sommarens övermogna lukter. Maigret har beställt upp smörgåsar och öl från Brasserie Dauphine runt hörnet och då vet man att det blir ett långt förhör. Piporna ligger på rad, rensade och stoppade och Maigret ringer hem och meddelar att han inte kommer till lunch. Madame Maigret har i flera timmar förberett en coq au vin men blir aldrig arg. Deras barnlösa äktenskap är lyckligt, fast deras kärleksliv berörs aldrig med ett ord." Charlotte Brontë och hennes syster Emily studerade under en tid språk i Bryssel.
Hergé, egentligen Georges Prosper Remi, skrev serierna om Tintin. Många älskar dessa serier, men det är inte min tekopp. Det betyder inte att vi inte har diverse Tintin - album i huset. Hergé hade ett ganska jobbigt liv med sjukdomar, en alltför tung arbetsbörda och skilsmässa. Han led av porfyri och dog till följd av anemi.
Hugo Claus, belgisk, nederländskspråkig författare, bildkonstnär och filmskapare. Han nämndes i många år i nobelprissammanhang och var ganska bitter för att han aldrig fick något pris. Han fick Alzheimers sjukdom och dog med dödshjälp 2008. Jag har läst En vandring i sömnen och Sista bädden;
rörande och berörande läsning. Claus häcklar borgerligheten och beklagar den språkliga och religiösa splittringen i Belgien. Han har liknats vid Thomas Bernhard minus vreden.
César Franck vid orgeln. Wikipedia
César Franck var en belgisk kompositör, pianist och organist. Hans mest kända verk är symfoni i d - moll. Och jag tror att de flesta hört hans Panis Angelicus

4 kommentarer: