tisdag 3 juli 2018

Dagens kulturella VM - spaning - Spanien

enligt O: "Så himla tråkigt att Spanien åkte ut mot Ryssland, men inget av lagen spelade speciellt bra och hemmapubliken gjorde nog sitt till. Jag har inget emot att ”storlagen” åker ut, men de får gärna göra det mot lag som spelar rolig fotboll. Men nu är det som det är, Spanien är borta och det är dags för en kulturell spaning."
Jag tar en sak i taget och glömmer för tillfället att Sverige vann över Schweiz. Jag satt på tåget under matchen men blev fullt underrättad från alla håll och kanter. Tågvärden meddelade resultatet i högtalaren.
I inledningen till Spanska berättare står det att novellen och den korta berättelsen bygger på gammal och rik tradition och att det var araberna som efter invasionen introducerade genren i Spanien. Antologin är redigerad av Mateo Pastor - Lopez. 

Carmen Laforets debutroman Nada kom ut i ny svensk upplaga 2017 på förlaget Komet. Första gången var 1949. Jag blir lite nyfiken på denna. Den kallas "en gotisk bildningsroman" och skildrar en ung flicka kommer till Barcelona för studier. Hon är uppfylld av frihetskänsla och tror att världen ligger öppen för hennes fötter. Carmen Laforet fick stor inverkan på kommande generationer författare.

En syster i mitt hus av Linda Olsson kan påminna något om Världens vackraste man av Lena Ackebo. Romanen handlar också om två systrar och den ena har ett hus i Spanien. Systrarna försöker reda ut sin uppväxt o sitt förhållande till en död syster. Mamman svävar naturligtvis som ett åskmoln i bakgrunden. Ackebo är den bättre av de två romanerna, men i alla fall.

Den osynlige väktaren av Dolores Redondo
är en kriminalroman som dessutom innehåller en del folkliv och folktro. Jag gillade den.

Carlos Ruiz Zafón föddes och växte upp i Barcelona. Han har skrivit Vindens skugga och flera andra böcker som tilldrar sig i Barcelona. 

Carole Martinez är visserligen fransyska, men hennes roman, Det broderade hjärtat, handlar om en katalansk sömmerska som har magiska krafter och kan brodera fram händelser ur det förflutna. Tyvärr spelar hennes man bort henne i tuppfäktning och hon flyttar ifrån trakten med sina fem döttrar. Martinez har fått många litterära priser. "Saga, myt och magi blandas med detaljrik realism i denna debut med självbiografisk botten", står det på Norstedts hemsida.

Tre koppar choklad är skriven av Macarena Santos i Torres är spansk författare verksam under namnet Care Santos. Hon föddes och är bosatt i Mataró, en stad tre mil nordost om Barcelona. Hennes skrivande tog fart när hon vann en skrivtävling som fjortonåring.

Rafael Chirbas postumt utgivna roman, Utkanter, sägs vara inget mindre än ett mästerverk. Den är en kollektivroman som handlar om den ekonomiska krisen i Spanien. Det är "en politisk roman med en mycket vass udd riktad mot ett ekonomiskt system med många förlorare". Jag blir riktigt nyfien på den här romanen.

Juan José Millais Världen är en klassisk barndomsskildring från Franco - tidens och 50 - talets Spanien. Pojken bor i de fattiga utkanterna av Madrid.Den lästes som radioföljetong 2016.
Don Quijote Cervantes världsberömda Don Quijote kom i nyöversättning på svenska för några år sedan. Det här är en klassiker som en inte kan hoppa över.

2 kommentarer:

  1. Jens Nordenhöks översättning av Don Quijote är fin, det finns mycket bra spanskt.

    SvaraRadera
  2. Det broderade hjärtat har jag funderat på att läsa. Det finns så otroligt många böcker. Försöker att njuta av det och inte bli stressad. :)

    SvaraRadera