söndag 8 juli 2018

Dagens kulturella VM - spaning - Brasilien

enligt O: "Jag trodde nog att Brasilien skulle ta sig längre i turneringen, men Belgien blev för svåra i kvartsfinalen. Dags för en brasiliansk spaning alltså."
Omslagsbild
Modernista

Raduan Nassar, Ett glas vrede. Efter en kärleksnatt på en gård i den brasilianska landsbygden blir mannen och kvinnan häftigt oense. Ett gräl utbryter och kvinnan ger sig iväg. Deras motsättningar reds ut och de står som exponenter för hela civilisationen


Omslagsbild
Natur& kultur
Vanessa Barbara, Salladsnätter 2014. Otto är deprimerad efter hustruns, Adas, plötsliga tillfälle. Hela hans tillvaro rubbas och han börjar reta sig på grannarna och de ljud som kommer ifrån dem. Ada var den som hade skött de sociala relationerna med grannar och släktingar.

Den brasilianske författaren Francisco Azevedo har skrivit en sydamerikansk familjekrönika, som på svenska fått titeln Livet i ett riskorn. Antonio, 80, förbereder lunch åt fyra generationer familjemedlemmar. Året är 2008 och platsen är en brasiliansk by. Alldeles i början av 1900 - talet kom de första i familjen till byn som utvandrare ifrån Portugal.

Jorge Amado är alltid aktuell i Brasilien. Han översätts också på många håll i världen, men i på svenska finns inte så många titlar. Romanen Gabriela: nejlika och kanel som också blivit film och såpopera i TV.

Joachim Machado de Assis, Helena handlar om en viktig mans bortgång och vad som händer när hans testamente öppnas. Ingen vet att han har en utomäktenskaplig dotter som han nu vill ha införlivad i familjen. Hur det går med det får en veta i romanen

Heitor Villa Lobos är en mycket känd brasiliansk tonsättare och cellist. Mest känt är hans sviter Bachianas brasileiras. Av dem är det arian ur svit nr 5 som är mest bekant.

Florinda Bolkan är en vacker, brasiliansk skådespelare som vi känner igen från den utmärkta, italienska TV - serien Bläckfisken.

4 kommentarer:

  1. Ett glas vrede låter intressant

    SvaraRadera
  2. Letade runt i bokhyllan efter en ganska ny bok från Brasilien som jag visste att jag hade, men kom inte ihåg titeln. Det var Salladsnätter, så tack för påminnelsen!

    SvaraRadera
  3. det var väl bra att det blev klarighet i detta!

    SvaraRadera