enligt O: Jag tyckte så väldigt synd om Japan, som ledde med 2-0 över Belgien i
åttondelen och sedan förlorade med 2-3. Tungt. Belgien vidare till
kvartsfinal mot Brasilien, som spelas idag.
Vem tyckte inte synd om Japan som spelade så fin och renhårig fotboll?
Japan är mitt favoritland. Många åker dit och är inte alls förberedda på att de ska bli så fascinerade. En blir fast, helt enkelt. Just nu förbereder jag höstens resa och det är alltid lika roligt med planeringen.
Kinshu. Autumn Brocade av Teru Miyramoto. Akis och Yasukis vägar skildes åt för tio år sedan. Aki är omgift och har en funktionsstörd son.
Yasukis liv blev en nedåtgående spiral. En rad tillfälligheter
gör att de plötsligt stöter samman i en liten bergsby dit Aki tagit
sonen för att ge honom tillfälle att se på stjärnorna.
Ockuperad stad (2014) av David Peace är del två i den s. k. Tokyo-trilogin. Tokyo år noll är första delen. Den var mycket bra. Väldigt roligt att sedan känna igen tåglinjer och stationer, parker och gator i Tokyo.
Japansk blomsterkonst av den svenska Japan - kännaren Ida Trotzig som bodde många år i Kobe och där också lärde sig att utföra en teceremoni. Hon gjorde mycket för de svensk - japanska relationerna och ombesörjde det japanska tehuset som står utanför Östasiatiska museet.
Edita Morris skrev Hiroshimas blommor, en bok som lästs över hela världen och spridit kunskaper om de långtgående följderna av atombomben över Hiroshima. Hon och hennes man arbetade hela livet för fredsfrågor.
Kyoto var huvudstad
i Japan från 794 till 1868. Nobelpristagaren Yasunari Kawabata har
skrivit romanen Kyoto eller De unga älskande i den gamla kejsarstaden.
Två unga flickors liv i ett Japan som är fyllt av traditioner men som
också börjar snegla mot västvärlden.
Berättelsen om Genji av Murasaki Shikibu har kallats världens första roman. Hovdamen Sei Shonagon skrev en öppen och omedelbar dagbok som får läsaren att förundras över hur lika människor är trots att att det är länge sedan vi skrev år 1000
Banana (det
namnet har författarinnan valt själv) Yashimoto föddes 1964 som dotter
till en filosofiprofessor som var en förebild för många unga radikala i
Japan. 1988 kom romanen Kök ut. Den blev en stor succé såväl nationellt som internationellt och översattes till många språk och filmades. Sedan har Banana Yashimote
skrivit ett dussintal romaner och novellsamlingar. De är ofta
västerländskt influerade och handlar gärna om ungdomar i storstad.
Min granne Totoro av Miyazaki är en favoritfilm. Jag tyckte också mycket om Tystnaden - både filmen (Martin Scorsese) och boken av Shusako Endo. 2017 kom filmen Mot solnedgången (Naomi Kawase) och den var väldigt speciell om filmtolkning för synskadade. Tredje mordet (Hirokazu Kore-eda) har fått lysande omdömen vilket inte hindrar att den gått mycket korta tider på svenska biografer.
Trots att jag inte är så speciellt förtjust i fantasy läste jag med stor förtjusning Lian Hearns serie böcker om klanen Otori. Den börjar med Över näktergalens golv. Lian Hearn - eller Gillian Rubinstein - har rest mycket i Japan och specialstuderat Honshu och läst japanska.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
tänk så mycket intressant det finns i Japan!
SvaraRaderaja, det är ingen hejd på det!
RaderaStort tack för alla dina tips, Japan är ett resmål jag vill återvända till. Min man var mycket förtjust i landet.
SvaraRaderajag blev fascinerad direkt vid första resan. i höst reser jag för fjärde gången. sonen är också väldigt intresserad. roligt att du gillar tipsen
RaderaHm, min kommentar från igår verkar inte ha kommit fram. Försökte två gånger, men det hände något skumt. Jag har konstigt nog aldrig längtat till Japan, men är ändå fascinerad av landet på något sätt. Tokyo år noll verkar spännande!
SvaraRadera