onsdag 17 maj 2023

Veckans kulturfråga v. 20 2023

enligt O vill uppmärksamma Norge i Kulturfrågan v. 20 med anledning av att man firar nationaldagen där idag. Vilken norsk kultur gillar du är frågan som ställs. Då kommer jag ofelbart att tänka på den norska chokladen Firklöver.
Och så tänker jag på norska lusekoftor som kan vara rena konstverken. Något som är otroligt vackert och roligt att sy är hardangersöm.
Vad det gäller musik finns det en hardangerfela också. Och så har vi ju Grieg. Litteratur finns det väldigt mycket att välja på. Först och främst Sigrid Undset, nobelpristagare i litteratur 1928. Hennes romanserie om Kristin Lavransdotter är en klassiker. Den märklige äppelodlaren vid Hardangerfjorden, Olav H. Hauge, är en annan favorit. Han skrev lyrik och korresponderade med världen från sin stuga i Norge. Karl-Ove Knausgård är en storfavorit och omöjlig att gå förbi. Aksel Sandemose och hans roman Varulven har jag läst flera gånger. Kärleken mellan lappskräddarens son Erling Vik och överklassflickan Felicia Ormstad är en oförglömlig historia. Cornelis skrev dessutom Felicias svenska suite och den glömmer en inte heller.

6 kommentarer:

  1. Kristin Lavransdotter har jag både läst och sett filmatiseringen, har annat av Sigrid Undset i bokhyllan, ska läsa. Varulven av Aksel Sandemose finns i bokhylla, mycket varg... nåt norskt handarbete kan jag inte

    SvaraRadera
    Svar
    1. hardangersöm kunde jag. roligt var det också. Sandemose gillar jag

      Radera
  2. Kristin Lavransdotter minns jag som en stor läsupplevelse. Du har helt rätt om lusekofterna, de är ju helt fantastiska. På den tiden jag stickade så hände det att jag köpte garn när jag var och hälsade på min pappa (som bodde i Norge) och stickade fina mönster.

    SvaraRadera
  3. så fina mönster kan jag inte sticka. men hardangersöm kunde jag sy och roligt var det också

    SvaraRadera
  4. Åh, Firkløver. Det bästa med skidsemestrarna i Norge när jag var barn.

    SvaraRadera
    Svar
    1. räddade en regnig sommarsemester för länge sedan

      Radera