tisdag 20 april 2021

Tisdagstrion v. 16 2021: Bäst hittills i år

 

Ugglan & Boken: Tisdagstrion: Bäst i år hittills

1. Om våren av Karl - Ove Knausgård. Boken är ett brev till den yngsta dottern och den tar sin början redan när dottern befinner sig i sin mammas mage. Den lilla har redan tre syskon; två systrar och en bror. Alla tre syskonen blir väldigt glada när de får veta att de ska få ett litet syskon. Mamman, Linda Boström Knausgård, befinner sig på sjukhus efter en depression och storebror ringer upp henne för att kontrollera faderns .uppgifter. Båda föräldrarna är överens om att deras barn ska ha syskon. Syskon står för livets längsta relationer. Författaren har ett underbart sätt att skildra sina barn. Han förefaller ha gott om tålamod med dem och han hinner även sköta hushållet för övrigt också. Kanske blir det inte alldeles perfekt alltid, men barnen går först.

2. Brun flicka drömmer av Jacqueline Woodson. Brun flicka drömmer är den titel jag framför allt förknippar med 2018 års Alma - pristagare. Jag laddade ner den till telefonen och sedan läste jag. Och läste. Och läste. Klart att Jacqueline Woodson skulle ha Alma - priset! Brun flicka drömmer är en oemotståndligt charmerande prosalyrisk berättelse om en uppväxt i Grenville i South Carolina och Brooklyn, New York. Boken är placerad bland lyriken på ungdomsavdelningen.

3. Den sista migrationen av Charlotte McConaghy, som är en australisk författare vars roman  skördar lagrar världen över. Den jämförs med Där kräftorna sjunger av Delia Owens. Den sista migrationen har en speciell stämning som gjorde att jag lyssnade igenom boken två gånger av pur förtjusning. Franny Lynch, född Stone, älskar havet, naturen, djuren och speciellt fåglarna. På grund av klimatförändringarna dör den ena djurarten efter den andra ut. Nu har Franny märkt tre silvertärnor, tilltvingat sig en plats  på en fiskebåt för att på en datatskärm följa de tre röda prickar som utmärker de tre tärnorna.

27 kommentarer:

 1. Här har jag inte läst en enda, men jag är lite nyfiken på Den sista migrationen. Tyvärr tappar jag ofta lusten när en bok syns precis överallt, som denna, men det brukar gå över så det är bara att vänta 🙂

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag brukar också tappa lusten när böcker haussas upp. men den här läste jag tidigt och den är otroligt bra

   Radera
 2. tre riktigt läsvärda författare

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja, det är faktiskt ingen överdrift!

   Radera
 3. Är Knausgårds bok självbiografisk?
  Brun flicka drömmer blir jag nyfiken på. Men läslistan är ju så lång...

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag tror att mycket är taget ifrån familjens liv. och boken vänder sig ju till dottern. Brun flicka var verkligen väldigt bra. snabbläst också

   Radera
 4. Den sista migrationen tyckte jag också om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. det är en bok att älska. jag läste den två gånger

   Radera
 5. Om våren vill jag läsa. Jag har läst Min kamp 1 och Morgonstjärnan och de är fempoängare båda två, enligt mig. Hade jag hunnit publicera en text om Morgonstjärnan hade det blivit svårare att välja ut trion.

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag gillar verkligen Knausgårds sätt att skriva

   Radera
 6. Tack för intressanta tips.

  SvaraRadera
 7. Den sista migrationen verkar ju vara något för mig, men jag tycker omslaget är jätteläskigt 😆

  SvaraRadera
  Svar
  1. boken är så fin. vet inte riktigt vad jag tycker om omslaget. kan förstå att du upplever det som läskigt

   Radera
 8. McConaghy dyker upp så ofta som tips att jag snart måste fundera på att läsa den...

  SvaraRadera
 9. Den sista boken har jag så den ska läsas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. så bra att du har den. den är verkligen läsvärd

   Radera
 10. Brun flicka drömmer har jag också läst och tyckt om. Den sista migrationen har jag oläst i hyllan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Brun flicka drömmer är så charmig. Den sista migrationen är så bra. tur för dig att du har den

   Radera
 11. Om Knausgårds bok: stundtals tyckte jag texten var lysande, men så kom det en skrälldus med pyttedetaljer som jag inte alls behövde. Sen tycker jag att han verkar rätt självgod när han berättar om sin papparoll, medan han lämnar ut barnens mamma tämligen hårdhänt. Jag är m a o tveksam till hr Knausgård.

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag gillar hans sätt att beskriva vardagen. han inser att det är den som är värd något i livet. och han gillar sin papparoll också, tror jag. tror inte att han lämnar ut hustrun mer än han får lov till av henne.

   Radera
 12. Brun flicka drömmer är verkligen otroligt bra! Den sista migrationen hade jag också valt, och Knausgård ska jag snart bekanta mig med, har jag tänkt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Knausgård väcker ju motsägelsefulla känslor. jag tillhör fansen. jag gillar vardagsberättelser. Brun flicka överraskade mig!

   Radera
 13. Har inte läst någon av böckerna i din trio. Tack för tips!

  SvaraRadera
 14. Den sista migrationen var bra!

  SvaraRadera
 15. Den sista migrationen känner jag alltmer att jag vill läsa. Oj såna travar böcker jag kommer att låna när väl biblioteket öppnar igen! :D

  SvaraRadera