tisdag 28 mars 2023

Tisdagstrion v. 13 2023: Brev och dagböcker


Ugglan&Boken: Tisdagstrion v. 12: Brev och dagböcker 

1. Karin Boye. Okända brev och berättelser av Pia - Kristina Garde. Pia - Kristina Garde har forskat om Karin Boye i nästan 40 år. Hon har träffat många människor som känt Karin Boye; hon har fått ta del av unikt brev- och dagboks- och bildmaterial och nu har det blivit en bok till också utgiven på  ellerströms förlag.

2. Dagbok 1984 - 1989 av Sándor Marai är en av de vackraste böcker jag läst. Den  handlar om de fem sista åren i Marais liv. Han börjar känna av sin kropps förfall; han ser dåligt och måste gå med käpp. Men intellektuellt är det inget fel på honom. Han kommenterar klarsynt läget i världen och håller ett speciellt öga på utvecklingen i Ungern precis som han alltid har gjort. Och han läser klassiker.

3. Brev från min barndom av Emma Reyes. Emma Reyes föddes Bogotá i Colombia 1919 och dog i Bordeaux 2003. Mellan åren och 1969 och 1997 skriver hon tjugotre brev till vännen Germán Arciniega, historiker och kritiker, och berättar om sin barndom. Denne visar breven för Garcia Marquez som ringer upp henne och berättar att han haft stor nöje av läsningen. Emma Reyes blir rasande över att Germán Arciniega svikit hennes förtroende. Det dröjer tjugotre år innan hon talar med honom igen.

Bonus: Du vet inte vad krig är. En ukrainsk flickas dagbok av Yeva Skalietska. En tolvårig flicka berättar om hur livet med ens tog en ny och fruktansvärd vändning i och med Rysslands ockupation av Ukraina.

24 kommentarer:

 1. Jag har inte läst någon av dessa.

  SvaraRadera
 2. det är inte för sent! bara att hugga in!

  SvaraRadera
 3. Tack för tips. De är okända för mig.

  SvaraRadera
 4. Fyra böcker som jag inte har läst. Tack för tipset om Sándor Maria. Ungerska författare har jag inte läst för mycket av.

  SvaraRadera
 5. Av Marai har jag bara läst "Glöd" som jag gillade. Denna låter också intressant - fast lite läskig också, törs man??? Reyes är vi överens om. Däremot blev jag inte så tagen av den ukrainska. Konstigt nog. Men just den flickan har väl ändå haft mer tur än oändligt många andra ukrainska barn?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst vågar du. SM är så mänsklig. den ukrainska flickan har haft tur hittills. har 3/4 kvar. hade hon inte haft tur hade väl inte boken kommit ut?

   Radera
 6. Spännande trio! Vill läsa alla tre!

  SvaraRadera
 7. Karin Boyes brev okända för mig med, nyfiken på Sándor Marai

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag skulle vilja läsa om honom , men jag vågar inte

   Radera
 8. Många nya böcker för mig idag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. det blir ju så när en läsewr många bloggar

   Radera
 9. Nej, här har jag inte läst någon av böckerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. det blir ju mycket nytt när en läser andras bloggar

   Radera
 10. Är det trots allt Emma Reyes som låtit publicera breven?

  SvaraRadera
 11. Inte läst någon av dina. Men den om Karin Boye borde jag kanske läsa.

  SvaraRadera