torsdag 2 mars 2023

Helgfrågan v. 9 2023: Vad tycker du om ditt bibliotek

Mias bokhörna: Helgfrågan v. 9:  Den 1/3 är det "Krama en bibliotekariedag". Vad tycker du om ditt bibliotek?

Bibliotek är världens bästa uppfinning. Vad vore en utan bibliotek? Tyvärr läggs det ju ner bibliotek - utom i Malmö - och tyvärr får ju många bibliotek dras med tunga besparingar som också drabbar mediaanslagen. Därför blir det ju i vissa fall långa väntetider när en köar för en bok. Av "mina" bibliotek skulle jag också önska mig en bättre bibliotekskatalog. Jag saknar viktiga uppgifter som till exempel tryckår på skönlitteraturen. Antalet författarbesök har minskat och öppettider dragits ner. Bokbussen drogs in när den behövde bytas ut. I kristider borde politiker resonera tvärtom och öka anslagen  till biblioteken. Tidigare erfarenheter har ju visat på kulturens betydelse under dåliga tider.

14 kommentarer:

  1. Även om jag under några decennier har skapat ett eget bibliotek skulle jag bli väldigt olycklig om det inte fanns några bibliotek i min närhet.

    SvaraRadera
  2. Inte bara Malmö utan även Karlstad är ett föredöme. Tio bibliotek. Inte ett enda har lagts ner. Javisst borde man satsa på bibliotek och annan kultur i kristider. Men kultur är det lätt att spara in på samtidigt som man kan bygga padelhallar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. men Malmö bygger tre nya bibliotek. och visst är kulturen det första man drar ner på. inte särskilt hälsosamt för kulturen att kampera ihop med fritid

      Radera
  3. Många politiker verkar se bibliotek mest som ett inbesparingsobjekt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. ja, där går det bra att hyvla och karva

      Radera
  4. Svar
    1. politikerna borde värna våra bibliotek

      Radera
  5. Ja det är verkligen synd att det dras ner på det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. biblioteken betyder så mycket för så många

      Radera
  6. Det är ju väldigt olyckligt att man sparar ner på biblioteken.

    SvaraRadera
    Svar
    1. "mitt" bibliotek får dra ner på öppettider och ersätter inte personal som slutar eller blir sjuka. mediaanslaget har också krympt

      Radera
  7. Ja, det är i dessa tider de borde satsa mer på biblioteken och kulturhusen! Dessa mötesplatser är fantastiska tillgångar och ger en meningsfull fritid för många av oss.

    SvaraRadera
  8. Biblioteken är klart viktiga, men samtidigt kan jag ju förstå att det måste sparas in även där, alla får det ju sämre, en del mer en del mindre.

    SvaraRadera