tisdag 21 mars 2023

Tisdagstrion v. 12 2023: De fattiga och de rika

Ugglan&Boken: Tisdagstrion v. 12: De fattiga och de rika

1. De fattiga och de rika av Irwin Shaw. Den gick som TV-serie och det är jättelänge sedan jag såg den, men jag kommer ganska väl ihåg den. Allra bäst minns jag den hemske Falconetti, ondskan själv, samt den gode snygge Rudy Jordache spelad av Peter Strauss.  Han bror, Tom Jordache, spelades av Nick Nolte. Rudy arbetar sig framgångsrikt uppåt på samhällssteben

2. Tokyo Ueno Station av Yu Miri. Kazu är född 1933. Han bor nu i ett tält under ginkoträden i Uenoparken i Tokyo, tvärs över gatan ifrån Ueno Station dit han kom 1963 i december för att 1964 börja bygga inför OS. Föräldrarna och familjen fanns hemma i Fukushima. Kazu brukade åka hem två gånger om året; en gång vid Obon, själarnas högtid, och en gång i slutet av året. Nu inser han vad han missat av sina barns utveckling och övrig samvaro med familjen. Du har inte haft tur i livet, säger hans gamla mor.

3.Innan floden tar oss av Helena Thorfinn. Innan floden tar oss är Helena Thorfinns debutroman och handlar om en familj från Södermalm som kommer till Dhaka där hustrun Sofia ska arbeta med bistånd och Janne ska vara hemmapappa.
Sofia är en idealist, som snart stöter på problem. Hon är inte beredd på fattigdomen, smutsen, korruptionen och den skriande bristen på jämlikhet. De rika är enormt rika och de fattiga är hjärtskärande fattiga.

22 kommentarer:

 1. tyckte om Yu Miris bok, verkligen kontraster

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag såg de där uteliggarna i Uenoparken. de var så skygga och besvärade av situationen

   Radera
 2. De fattiga och de rika har jag med i min trio också. En bra bok och en riktigt bra TV-serie, i alla fall på den tiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. den serien gjorde et mycket starkare intryck än till exempel örnfåglarna som kom några år senare

   Radera
 3. Den tv-serien var superbra. Jag har inte läst dina böcker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja, jag gillade serien. och som sagt Falconetti! usch!

   Radera
 4. De fattiga och de rika såg jag bara som tv-serie, och jag älskade den. Thorfinns bok har jag bland mina olästa. Tack för påminnelsen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. det var en bra serie. Thorfinns bok är riktigt bra. hörde henne berätta om den

   Radera
 5. Tokyo Ueno Station gillade jag verkligen! Jag kom ju att tänka på den där teveserien när jag kom på ämnet, men jag minns inte mycket av den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. vet inte varför den bet sig fast egentligen. men det var väl kampen mellan de onda och det goda?

   Radera
 6. De fattiga och de rika såg jag på tv. Funderade på Tokyo Ueno station. Den passar ju så utmärkt idag. Tack för tips om Helena Thorfinn. Har aldrig läst något av henne.

  SvaraRadera
 7. Det finns stora klyftor i Sverige, men de är ändå ingenting mot hur det kan se ut i vissa länder. Var det inte Ernst Wigforss som sa att fattigdomen fördras bäst om den delas lika av alla?

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Fattigdom fördrages med jämnmod om den delas av alla" sa han

   Radera
 8. Tokyo ueno station blir jag väldigt sugen på! Tack för tips

  SvaraRadera
  Svar
  1. den är så bra. jag är särskilt svag för den eftersom jag varit där flera gånger

   Radera
 9. Shaws bok var den första jag tänkte på, men tog inte med den ändå. Thorfinns har jag läst. och den tredje är jag nyfiken på!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tokyo Ueno Station är mycket bra. Shaw tog jag med för att serien satte sig så fast

   Radera
 10. Har inte läst någon i din trio. Tack för tips!

  SvaraRadera
 11. Inte läst någon i din trio. Tokyo Ueno Station är jag lite nyfiken på.

  SvaraRadera