måndag 20 mars 2023

Lohengrin på Metropolitan

Lohengrin, svanriddaren, är huvudpersonen i Wagners romantiska opera med samma namn.  Musiken skrevs i Dresden 1846-48 och Wagner började komponera baklänges, såtillvida att han började med akt 3 och därefter tog sig av akt 1 och 2 för att avsluta med förspelet. Lohengrin finns med i sägner från olika håll i Tyskland. Henrik Fågelfängaren, Henrik I, den förste kungen av Sachen, artursagan och Graal - diktning är andra teman. Wagner var på väg mot något annorlunda skapande.

Den amerikanska sopranen Tamara Wilson spelar Elsa som skulle gifta sig med Lohengrin. Men hon fick inte fråga honom var han kom ifrån.

Om den elaka, trollkunniga Ortrud, magnifikt spelad av Christine Goerke, fick sin vilja fram skulle Elsas bröllop aldrig äga rum. Hon anklagar falskeligen Elsa för att ha mördat sin bror.

Piotr Beczała, tenor, spelar Lohengrin. Det har han fått lysande recensioner för.

Günther Groissböck, bas, gestaltar kung Henrik I med en alldeles fantastisk röst

Yannick Nézet-Séguin, dirigenten som vägrar frack, är ett charmigt energiknippe som byter tröjfärg efter färgen på scenen i de tre akterna.

Den jättestora kören är alldeles lysande. De är klädda i vändbara caper med olika färger på ut- och insida som används för scenskiften. Oscarvinnaren Tim Yip gör kostym och den storslagna scenografin.

Speltid Livesänds den 18 mars kl. 17:00. Metropolitan, New York. Produktion: François Girard.

Mets livesändningar når över 2200 biografer i 70 länder på sex kontinenter. Sedan starten 2006 har man sålt mer än 26 miljoner biljetter. Tänk så många som sitter över hela världen på samma gång och ser samma föreställning! Undrar vem som kom på denna lysande idé?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar