torsdag 25 augusti 2022

Hett i hyllan v. 34 2022


Monika på bokbloggen Bokföring enligt Monika har en läsutmaning som hon kallar Hett i hyllan. Den går ut på att vi avslöjar för varandra vilka olästa böcker vi har i våra hyllor.

Sophie Elkan av Eva Helen Ulvros. Hennes liv och vänskapen med Selma Lagerlöf av Eva Helen Ulvros.  Tiden är sekelskiftet 1900. Författaren vill sätta in Sophie Elkan i hennes tid och samhälle. Hon var yrkeskvinna, författare och historiker.  Hon var judinna;  tillhörande en förmögen familj i Göteborg. Sophie Elkan var dessutom bisexuell. Kvinnorna hade ännu ingen rösträtt och SE var mycket involverad i arbetet för kvinnosaken. I SE:s umgängeskrets återfanns personer som Ellen Key, Georg Brandes och Verner von Heidenstam. 1894 möttes SE och Selma Lagerlöf och därmed inleddes en livslång vänskap där SE stod i skuggan av sin mera kända väninna. Sophie Elkan kom ut på Historiska Media 2001.

8 kommentarer:

  1. sorgligt med hennes man och barn, hon klädde sig svart hela livet

    SvaraRadera
    Svar
    1. jag tror att jag hört det förut. snart läser jag boken

      Radera
  2. Absolut intressant. Den kunde jag tänka mig att läsa.

    SvaraRadera
  3. Den kan jag absolut tänka mig. Har varit nyfiken på henne sedan jag läste biografin om Selma, i synnerhet som hon hade koppling till Nääs.

    SvaraRadera
    Svar
    1. den verkar vara väldigt fint skriven. måste snart ta itu med den

      Radera
  4. Hon hängde med väldigt kända namn, men hennes kände jag inte till.

    SvaraRadera
    Svar
    1. jag har inte läst något av henne, men hennes namn förekommer ju ofta tillsammans med Selma Lagerlöfs

      Radera