torsdag 4 augusti 2022

Helgfrågan v. 31 2022

Mias bokhörna Helgfrågan Sommar är lite annorlunda mot ordinarie helgfråga. Det förekommer inte någon fråga. Ni får däremot tipsa om böcker, resmål, tv-program och recept, det får gärna ha en anknytning till böcker. Det kan vara ett recept ur en roman till exempel eller ett tv-program som bygger på en bok. 

Är inte säker på att Netflix - serien Ozark bygger på någon bok, men bra är den. Men den är ganska rå och cynisk och ett människoliv mer eller mindre kvittar kartellen lika. Det är pengar som gäller. (Men - när är det inte det?) Känsliga själar varnas. 

Maggie O´Farrells Hamnet står näst i tur på läslistan. Adlibris: "I 1500-talets England förälskar sig en fattig latinlärare i den excentriska Agnes. Hon vandrar runt på familjeägorna med en falk på axeln och är lika fruktad som eftertraktad för sina kunskaper om läkeväxter. Mötet leder till äktenskap, de flyttar till Stratford och får tre barn: dottern Susanna och tvillingarna Hamnet och Judith. Agnes går in i rollen som omsorgsfull mor och fru, samtidigt som hennes mans författar­karriär börjar ta fart och pesten härjar runt om i landet.  När hans tvillingsyster blir svårt sjuk är det den elvaåriga Hamnet som ger sig ut för att hämta hjälp. Men tragiskt nog är det istället han själv som dör. Fyra år senare skriver hans far tragedin Hamlet." 

9 kommentarer:

 1. Litteraturen svämmar över av svåra barndomar. Har just läst Shuggie Bain

  SvaraRadera
 2. Svar
  1. Har inte öst så långt, men är redan ”fångad”

   Radera
 3. Den finns på läslistan, men långt ner. Man hinner ju inte läsa allt, för det är många böcker som pockar på uppmärksamhet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det ju. Men detta är en cirkelbok så här ges ingen pardon

   Radera
 4. Hamnet känner jag inte till, inte tv-serien heller. Tycker just nu att verkligheten är alldeles för rå (t.o.m. när jag läser i text utan bild om Ukraina, och bara det får tårarna att rinna...), så jag kanske ska avstå tv-serien om jag snubblar över den. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja, verkligheten är verkligen rå. i Ozark trappades råheten upp vartefter så att i slutet av serien stod morden som spön i backen

   Radera
 5. Någon gång vill jag läsa den.

  SvaraRadera