fredag 11 september 2020

Fem en fredag v. 37: Namn

elisamatilda: Fem en fredag
 
1. Har du eller har haft något smeknamn?
 
Enligt hörsägen kallades jag i unga år "battingen". Annars inget

2. Har du velat heta något annat?
 
Väldigt gärna. Elin Cornelia till exempel. Det hette min mormor.
Det namnet har karaktär

3. Vet du vad ditt namn betyder?
 
På namn.nu står det så här: Kvinnonamnet Evy, Evie eller Evi är en engelsk smeknamnsform av det hebreiska namnet Eva som betyder livgiverska. Det äldsta belägget i Sverige är från 1849.

4. Finns det något namn som går igen i din släkt?
 
Ja. Carl

5. Matchar ett namn med personligheten?

En personlighet kan ju sätta färg på ett namn. Och ibland vet jag precis vilket namn som skulle passa en viss baby. En brorsdotter borde fått namnet Sigrid. Det fick hon inte. Men hon är en Sigrid även i vuxen ålder.

21 kommentarer:

 1. Jag tror att ens egen uppfattning om ett namn beror mycket på vilka personer vi förknippar namnet med. Hade jag fått en son, så hade jag nog inte gett honom namnet Adolf. När Carl Bildts dotter föddes någon gång på 1980-talet så berättade tidningarna att flickan skulle heta Gunnel Blanceflor. Märkligt nog verkade folk framför allt reagera på namnet Gunnel, som de tyckte var fult. Min association var min klasskamrat Gunnel på gymnasiet, som var skolans vackraste flicka, så jag tyckte det var självklart att man kunde ge en dotter det namnet :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja, så klart att en förknippar namnen med dem som burit/bär dem. min morfar hette Sven Adolf så Adolf har inte bara dåliga konnotationer. men jag valde annat namn till sonen. Gunnel är inte jättevackert, men jag hade en skolkamrat som hette Gunnel och vi hade väldigt kul tillsammans, så Gunnel är ändå positivt för mig

   Radera
 2. vi finnar har inget C... så barnens namn har bara K-stavning

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag tror att alla våra Carlar på båda sidorna stavade/stavar med C

   Radera
 3. Visst var det någon av Astrid Lindgrens bokbarn som kallades illbattning! Så du kanske var en liten illbattning som liten?! Ha en skön helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. mycket möjligt för att inte säga troligt!

   Radera
 4. Å jag som trodde att du hette Hannele. Evy är ett kort och fint namn, som får mig direkt att tänka på Evy Palm, långdistanslöparen alltså.
  Elin Cornelia - måste medge att de två namnen är aningen "tyngre" än Evy, men jag föredrar ändå Evy.

  SvaraRadera
 5. Me again: Förlåt, Klart du inte heter Hannele. Blandade ihop era bloggar i listan och trodde att jag hade kommit till hennes blogg. Sorry!

  SvaraRadera
 6. Det vilar en speciell mystik över namnfloran!

  SvaraRadera
 7. Batting kallar man då och då barn, de kallas nog aldrig något vuxen kan jag tro. Gulligt.
  Kramiz

  SvaraRadera
  Svar
  1. nej, som vuxen har jag inte kallats batting

   Radera
 8. Nice idea for the questions.

  Where did you get the picture, did you use a page to make it yourself?

  SvaraRadera
 9. Jag hade en arbetskamrat dom heter Evy men hon är den enda jag känt med det namnet. I mina öron har det en vacker klang!

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag tror att namnet mestadels har använts i sydsverige. fint att du gillar det

   Radera
 10. Gunnel, som jag läste om i kommentaren ovan, hette många av mina klasskamrater och även vänner som jag har idag. Har alltid tyckt att det är ett fint namn. Det dröjer nog inte länge förrän det kommer tillbaka igen.
  Evy är bra mycket lättare att säga än t.ex. Cornelia. Och vackrare också tycker jag. När jag var liten var Elin ett av de fulaste namn jag visste eftersom en av mammas mostrar hette Elin. Den andra mostern hette Signe, och det var inte bättre det. Bägge namnen har blivit populära igen!
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. namnen brukar ju komma igen. det ser en ju varenda dag. jag hade också en moster som hette Signe

   Radera