torsdag 22 augusti 2019

Helgfrågan v. 34


Mia undrar i sin helgfråga vad som kan vara för mycket mellanspel i böcker och nämner själv för långa sexscener i deckare. Det har hon rätt i. Och det kan vara andra saker när det ibland känns som om författaren gärna ville redovisa kunskaper på något område.
Bonusfrågan gäller helgens aktiviteter. Det ska bli fint väder enligt SMHI.
Imorgon börjar jag tillreda ett bröd som det tar två dagar att baka. Det ska duttas och puffas och slås ner i all oändlighet, men brödet blir jättegott. Ett visst problem är det att översätta receptet till mänskliga proportioner. Det börjar med 4 kg mjöl. Redan där blir det ju problem. Mjöl. Vilken slags mjöl? Sedan kommer 2,5 l vatten. Min hushållsmaskin är av det känsliga slaget varför redan l l degvätska kan bli övermäktig. 130 g salt? 1 pkt (550 g) 4 - kornskross skållas i 0,6 dl vatten! (Någon med mig skämta aprilo!) Jag har fått receptet på mitt favoritmatställe På skissernas i Lund. 

På lördag får jag besök av en gammal god vän och vi ska luncha, prata, prata, prata, prata och äta Jane Eyres kumminkaka till kaffet. Och hon ska får smaka mitt - hoppas jag - himmelska bröd.
På söndag ska jag sitta i trädgården och läsa. Oavbrutet. Hela dagen. Skamlöst.

14 kommentarer:

 1. hela 4 kl mjöl, så mycket skulle jag inte våga... har bakat mycket, igår scones till barnbarnen; utan socker, bara med lite söta dadlar. Maken började med surdegsprojekt... sen var han bortrest så jag fick avsluta alltihopa! Äger ingen maskin, har alltid knådat för hand, meditation...

  SvaraRadera
  Svar
  1. haha! mitt surdegsprojekt exploderade ovanpå kylskåpet. jag delar det här receptet med fem. degen jäser så det är inte klokt. har en urgammal maskin som knådar en del tunga degar åt mig

   Radera
 2. Jag älskar nybakat bröd, men är urkass på att baka så jag får lita till andra för själva grovgörat och sen bara njuta av resultatet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. just bröd gillar jag att baka. annars gillar jag inte mycket köksgöra

   Radera
 3. Jag har försökt mig på att baka bröd några gånger men misslyckats. Så jag har konstaterat att jag är ingen brödbagare utan mer en duktig småkaksbagare. Men jag älskar nybakat bröd,som någon annan gjort :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag tycker att bröd är intressant och önskar att jag kunde mera om brödbakning, som är det enda jag gillar att göra i köket

   Radera
 4. Ett sådant bak skulle vara övermäktigt för mig. Tålamod saknas ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. degen är kletig och då känner jag blodtrycket stiga

   Radera
 5. Bakar ibland men vill gärna att det ska gå så fort som möjligt, det är väl tålamodet som tryter lite i det sammanhanget ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. i vissa sammanhang kan jag uppbåda ett visst tålamod som till exempeel när det gäller bottensömmar och brödbakning

   Radera
 6. Du kan berätta sen om brödbaket lyckades!

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag ska redovisa. nu står degen på jäsning över natten och jag tycker att det ser skumt ut...

   Radera
 7. Kan säkert bli intressant bakning. :)

  SvaraRadera
 8. Jag höll på med surdeg ett tag men det var superjobbigt.Goda bröd dock

  SvaraRadera