måndag 13 augusti 2018

Tematrio - Lila

Lyran: "Dags att återuppta Tematrion efter sommarlovet. Denna vecka är temat lila. Ni kan välja att tolka det bokstavligt genom att välja böcker med lila omslag eller ordet lila i titeln, eller så kan ni göra mer långsökta associationer. Bara ni förklarar hur ni tänkte. Berätta således om tre bra böcker på temat LILA!"

1. Lila av Marilynne Robinson.  
Lila är ett oälskat föräldralöst barn som kidnappas av den hemlösa, kringströvande kvinnan Doll, som inte orkar se hur Lila vansköts. Hon blir Lilas trygghet och lär henne en del om livets väsentligheter som till exempel att läsa och skriva. 

2. Min fantastiska väninna av Elena Ferrante 
Elena Greco och Lila Cerullo är väninnor och klasskamrater i Elena Ferrantes Neapel - kvartett. Lilas föräldrar är tycker inte att hon behöver studera vidare.  Flickorna lever i en patriarkal verklighet. Deras kvarter är laglöst land. Ett par rika familjer styr. Elena påbörjar en klassresa med sina studier och Lila skaffar sig inflytande på annat sätt.

3. Gredelins längtan av Kaj Attorps. 
Under en utflykt från Lillköping till Storköping förför farbror Blå tant Gredelin. De måste sedan hålla sin relation väldigt hemlig för i Lillköping skvallras det mycket. Kaj Attorps ställer över huvud taget till en väldig oreda i Beskows småborgerliga välordnade värld.

17 kommentarer:

  1. lyckad trio, funderade på Lila en stund

    SvaraRadera
    Svar
    1. (bytte till tydligare lila bild för din skull)

      Radera
  2. Jag funderade också på att ta med Ferrantes Lila :) Robinsons har jag ännu oläst i hyllan.

    SvaraRadera
  3. Svar
    1. eller hur? jag är rätt nöjd med det själv

      Radera
  4. Tänkte direkt på Ferrantes Lila, men sen bestämde jag mig för lila omslag istället. Har ännu inte läst Robinsons Lila, men är nyfiken på hennes böcker.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Robinsons Lila är bra mycket intressantare än Ferrantes

      Radera
  5. Jag klämde också in tant Gredelin :D

    SvaraRadera
  6. Vilken fin lila trio. Tant Gredelin är ju klockren.

    SvaraRadera
  7. Vilken bra trio! Inte läst någon av dessa Lila-böcker. :)

    SvaraRadera