torsdag 16 augusti 2018

Helgfrågan v. 33

Mia på bloggen Mias bokhörna frågar i sin helgfråga om någon vet hur en ska få barn att läsa. Det är inte lätt att ge något generellt råd eftersom barnens förutsättningar är så olika. Somliga växer upp med böcker och läsande föräldrar i hemmet. Böcker blir något väsentligt i vardagen för dem. Troligen har de läsande föräldrarna också läst högt för sina barn vilket också gör att barnen troligen också kommer att intressera sig för egen läsning och fortsätter att läsa. Säkert kan även andra barn som inte har böcker och läsning med sig hemifrån bli intresserade av läsning på egen hand och där har naturligtvis skolan och lärarna en viktig uppgift. Varför inte läsa gemensamt och tala om det lästa? Små läsecirklar där barnen får välja vad som ska läsas?
Bonusfrågan rör sig om Boardgames. Inget stort intresse i mitt liv. Men Monopol, TP och Scrubble känner jag åtminstone till.

12 kommentarer:

 1. Bra om barn har några intressen, då kan de hitta bra faktaböcker, gäller även små barn; djur, katter, bilar, flygplan... vår trettioårige son spelar en hel del tärningsspel med kompisar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. barnbarnen blandar friskt. det är kul

   Radera
 2. Prata om böcker, läsning är bra och viktigt. Det finns ju böcker om det mesta och att läsa och prata om olika saker ger en grund som en kan bygga vidare på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. det roligaste jag visste var att läsa för barnen när de var små. då blev det automatiskt så att vi pratade också

   Radera
 3. Läsa för barnen var jättemysigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. det var det bästa jag visste. men plötsligt vill de ju läsa självva

   Radera
 4. Fram tills nu var det ganska enkelt att få våra barn att läsa, men plötsligt har det tagit stopp. Det kanske är något som händer i början av tonåren när annat också lockar. Jag känner mig både förvånad och litet hjälplös över att våra tjejer inte läser böcker, så oväntat. Men jag hoppas att det vänder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. det brukar komme en stund i tonåren då det är mycket annat som rör sig i deras hjärnor, men säkerligen kommer dina flickor att ta upp sin läsning så smånimgom

   Radera
 5. Det är bara problemet att så mycket annat lockar och en del barn har så svårt för att koncentrera sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. men högläsning vid sängdags till exempel? då finns det väl inte så mycket som distraherar?

   Radera