måndag 6 augusti 2018

Sharp Objects

Vassa föremål är Gillian Flynns bästa bok enligt min mening. Det är också hennes debutbok. Jag har läst tidigare och nu sett en del av HBO - serien och läst om resten. Den första svenska utgåvan, Vass egg,  i översättning av Maud SteenJentas förlag kom 2006. 2014 kom en nyöversättning av Rebecca Alsberg på Modernista förlag med titeln Vassa föremål. Den trasiga journalisten Camille Preaker återvänder till sin hemstad Wind Gap i Missouri för att rapportera om ett par nyligen begångna flickmord för sin tidning Chicago Daily Post. Hon har inte haft kontakt med familjen på länge, men hon tänker sig ändå att hon ska kunna bo hos föräldrarna. Hennes mor från helvetet, Adora, är en djupt störd kvinna som styr sin omgivning med järnhand. Camille har aldrig varit hennes favorit. Adora lever i minnet av en död dotter och hon behandlar sin yngsta, Amma,  som en liten flicka trots att hon är tonåring - en mycket avancerad sådan. Men det vet inte mamma; eller vill inte veta. Den lilla staden har stelnat i sina former. Alla känner alla; många av hemmafruarna är alkoholiserade. Camille förfäras. Hon är själv en sårad människa. De yttre ärren vittnar om stark inre smärta. Alkoholen är dessvärre hennes tröst i många lägen. Det är en mörk roman full av komplicerade människor. Jag tycker att dramatiseringen väl fångat in stämningen i boken. Jag fick fylla i med att läsa om det jag inte hann se medan jag hade tillgång till HBO. Omläsningen gjorde mig inte heller besviken. Vassa föremål är en psykologisk thriller av bästa slag.

7 kommentarer:

 1. Svar
  1. ja, verkligen. ska försöka se resten av HBO - serien också

   Radera
  2. (har bara svt, nöjd ändå)

   Radera
 2. (på lördag var jag orolig; stor brand på Björkö, blåste 15 m/s och hus evakuerades, sonens förråd brann 4 meter från huset... fantastiska brandmän och helikopterförare, grannarna hjälpes... sonens hus står kvar, sot- och rökskadad, det tar tid att fixa, de kan inte bo där på länge... men det kunde ha varit värre... marken pyrde än idag)

  SvaraRadera
 3. men hu, så hemskt! förstår att du var orolig. tydligen har brandmän och grannar gjort underverk. röklukt sitter ju i länge. viktigast av allt: inga personskador. de får flytta hem till dig, Hannele, så får du pyssla om dem

  SvaraRadera
  Svar
  1. allt gick så fruktansvärt fort i den torra ljungen blåste 15 m/s.... sonens svärföräldrar bor på samma ö så de bor där. Maken ska hjälpa till att tvätta fasad och fönster i morgon.

   Radera