fredag 3 februari 2012

Mer grammatik åt folket!













Idag är det

GRAMMATIKDAGEN

Med grammatiken äger du språket.
Med språket äger du världen!

Så lyder det glada stridsropet.

Och visst är det kul med grammatik!
Att ta ut subjekt och predikat med och utan bestämningar är som att lösa korsord.


På bilden: Svensk språklära; gamla "Äggblom", dvs Richard Ekblom, Rysk grammatik. (Enligt magistern hade ryssarna svårt med k.)
Vidare Engelsk grammatik med flera undantag än regler. Och så den lilla, vällästa tyska som håller ihop tack vare omslagsplasten.
Man kan fråga sig varför omslagen är så urbota tråkiga?

Grammatikbakelse


Börja med apelsinchokladtryffeln.
  • 1 dl vispgrädde
  • 200 g mörk choklad
  • 1 apelsin, skalet (spara resten till garnering)

Hacka chokladen. Riv apelsinskalet (se till att du bara får med det yttersta, orangea). Koka upp grädden tillsammans med skalet i en kastrull under omrörning. Dra kastrullen från plattan, och blanda ner chokladen. Låt smeten svalna i rumstemperatur så att den stelnar. Under tiden, gör kakan:

  • 2 ägg
  • 3 dl råsocker (eller vanligt strösocker)
  • 1 krm vaniljpulver/1 msk vaniljsocker med äkta vanilj
  • 0,5 tsk salt
  • 100 g smör
  • 4 msk kakao
  • 1,5 dl vetemjöl

Sätt ugnen på 175°C. Smörj och mjöla en form med löstagbar kant. Vispa ägg, socker och vanilj(socker) vitt och luftigt. Sikta ner kakao, mjöl och salt genom en sil. Vänd försiktigt ner mjölblandningen i smeten, för att bevara äggens luftighet. Smält smöret på låg temperatur. Låt svalna något och blanda sedan ner i smeten.
Häll smeten i formen, och grädda i ca 30-35 minuter. Känn med en provsticka – kakan ska inte vara kladdig, men lite fuktig.
Låt kakan svalna ordentligt och bred tryffelsmeten ovanpå. Kyl (gärna över natten) för att kunna skära snygga bitar.

8 kommentarer:

  1. Grammatik har jag aldrig tyckt om. Får jag välja blir det den tyska då- för den är logisk och har inte alla dessa undantag som den engelska ståtar med. Den svenska språkläran har jag i hyllan- och jag har ju gått i gammaldags skola så det där med satsdelar tog stor plats i undervisningen.... I min hylla har jag dessutom Edkvists(stavn?) urgamla franska grammatik(tror att den trycktes första gången i slutet av 1800-talet- usch ja- den ger mig fortfarande tråkslagsrysningar...). Napoléon naquit en Corse etc etc... :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. hittade inte ens min franska grammatik. minns inte ens hur den såg ut. jag tror att det beror på att jag inte gillade franskläraren alls

      Radera
  2. jag gillade alltid grammatik, men jag kunde ändå inte prata...

    SvaraRadera
  3. P.S.
    som utlänning fick jag av talpedagogen (!!) lära mej 14 olika regler för svenskans sje-ljud (fanns pengar på den tiden för sånt), insåg att det går bara inte, bättre att läsa massa böcker istället...

    SvaraRadera
    Svar
    1. haha! inte minns jag några speciella regler för sje-ljudet. men vi hade en ramsa om Kerstin som inte skulle tjära ner
      kjolen... läsa böcker är toppen!

      Radera
  4. jo, det finns 14 olika sätt att stava sje-ljud och regler finns ännu mer... bero på hård och mjuk och lång vokal eller konsonant före eller efter........

    SvaraRadera
  5. Hittade 18 sätt att stava: http://sv.wikipedia.org/wiki/Sj-ljudet

    SvaraRadera