tisdag 21 maj 2024

Tisdagstrion v. 21 2024: Böcker som gavs ut under olika årtionden på 1900-talet

Ugglan & Boken: Tisdagstrion v. 21: Böcker som gavs ut under olika årtionden på 1900-talet ( Ett årtionde i varje bok)

1. Pennskaftet - Elin Wägners rösträttsroman kom ut 1910. Pennskaftet, eller Barbro Magnus som hon egentligen heter, är en sprakfåle med ljust, burrigt hår; journalist i mörkblå pennkjol och eldröd kråka. Pennskaftet tycker att Barbro är ett rysligt hemslöjdsnamn och ingen kallar henne heller för det. Pennskaftets rykte är inte det bästa. Hon rör sig i miljöer där hon inte borde vara och vid tider då en anständig flicka borde sova sött i sin egen säng.

2. Okänd soldat av Väinö Linna kom ut 1954. Väinö Linnas klassiska roman från 1954. Den bygger delvis på självupplevda erfarenheter eftersom författaren själv deltog i kriget vid fronten. Okänd soldat skildrar en kulsprutepluton under fortsättningskriget 1941 - 1944.  Det är en brutalt realistisk skildring av krigets verklighet och författaren fick mycken kritik för det.

3. En vinter i Stockholm av Agneta Pleijel kom ut 1997. En man meddelar sin hustru att han funnit en annan kvinna som han också älskar. Han tänker inte överge hustrun. Han kommer och går som det passar honom och hustrun har till en början inte kraft att be honom gå för gott.

14 kommentarer:

 1. så bra århundrade, Linna läste jag för länge sedan, sett bra filmatiseringar, gillar Pleijel, Wägner finns i bokhyllan

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag såg den nya filmen också. Pleijel är bra. Wägner också

   Radera
 2. Jag har läst alla tre, men En vinter i Stockholm vill jag läsa om. Jag tror jag var i fel stämning när jag läste den och skulle uppskatta den mer nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. det händer inte så sällan att en är i fel stämning för en viss bok

   Radera
 3. Känner till dem, men har inte läst någon av dem.

  SvaraRadera
 4. Det var bra spridning på årtiondena!

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag tänkte att det skulle vara det också

   Radera
 5. Plejels gillade jag - de andra två blir jag nyfiken på! Maria Bokologen

  SvaraRadera
 6. Linnas bok har det gjorts en nyinspelning på för ett par år sedan. Wägner är också en klassiker

  SvaraRadera
 7. Pennskaftet vill jag läsa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. gör det! den är intressant ut flera synvinklar

   Radera
 8. Jag har inte läst någon av dina böcker.

  SvaraRadera
 9. Har lite dåligt samvete för Linna. Kom inte igenom. De andra två har jag läst, Pleijel har haft jbbiga relationer - även den här romanen bygger på egna erfarenheter, har jag för mig.

  SvaraRadera