måndag 20 maj 2024

Selfie v. 21 2024: Om konst

Klimakteriehäxan: Selfie v. 21: Om konst 

Mitt konstintresse på en skala mellan 1 och 5: 3

2. Den förste konstnären jag föll för: John Bauer, Elsa Beskow, Marc Chagall

3. På mina väggar finns: en salig blandning. Fina foton, oljemålningar gjorda av en brorsdotter, teckningar gjorda av barnbarn och andra, någon bonad i twistsöm (sydd av yours truly), min urgamla skyddsängeltavla som jag fick när jag var liten.

4. Den sortens konst tycker jag får för lite uppmärksamhet: Allt som görs i textil tenderar att glömmas bort, vilket är djupt orättvist. Handarbete är underskattat rent generellt. Hear, hear! Här lånade jag värdinnans skrivning rakt av. På senare år har jag kommit att bli väldigt intresserad av skånskt yllebroderi. Det är så vackert och har en så lång historia (det har f. ö. twistsöm också) och jag önskar att jag kunde sy det snyggt.

5. Den senaste konstutställningen jag varit på: Det var nog faktiskt brorsdotterns utställning i Karlshamn. Hon har nyligen varit på Fullersta gård i Huddinge och tillhör Huddinge Konstnärsklubb. I somras var det den oerhört spännande Cave Bureau på Louisiana; ett projekt som initierats av ett par kenyanska arkitekter som tröttnat på att rita helt vanliga hus. De utgår ifrån att de första mänskliga boningarna var grottor. Därför började de systematiskt undersöka grottor i Kenya som även använts på senare tid av människor som till exempel haft behov av att gömma sig.

6. Hur viktigt är det ekonomiska värdet av konst tycker du? Bortser helt från det. Det är hjärtat och veckopengen som avgör (magen brukar inte vara inblandad).

6 kommentarer:

 1. Elsa Beskow blev jag bekant med i vuxen ålder. Trevligt med utställningar med bekanta. Barnen hade gjort mycket konst som kom upp på väggen, fint. Bara manliga textilkonstnärer som får mest uppmärksamhet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blomsterfesten i täppan tyckte jag mycket om. Hattstugan ogillade jag starkt. Linda fångar mina blekingska hemtrakter på ett fint sätt

   Radera
 2. Jag tycker "en salig blandning" är jätteintressant. Har kommit på mig mer att, mer än en gång, titta på folks väggar och i deras bokhyllor när jag är på besök f f g. När jag kanske intensivt borde ägna mig åt värdarna ...

  SvaraRadera
 3. men det gör du ju! det är ju deras hyllor och väggprydnader. ett bra sätt att lära känna dem

  SvaraRadera
 4. Vad gäller sista svaret så skrev jag samma sak.
  Både du och Klimakteriehäxan verkar gillar "handarbete" som konst. Kan hålla med om att vissa alster kan betraktas som "konstverk", men jag skulle inte hänga upp dom på väggen - tycker de är dammsamlare - oooops.
  'Marc Chagall - japp, han tillhör absolut mina favoriter:-)

  SvaraRadera
 5. handarbete är fint. ren meditation att utöva. har haft ett hängkläde från Blekinge på väggen. inga större problem att hålla dammet borta varken från vepor, hängkläden, bonader o. dyl. en lägger ut dem i snön. precis som med mattor. en kan även dammsuga och tvätta

  SvaraRadera