onsdag 29 november 2023

Veckans kulturfråga v. 48 2023

Enligt O: Veckans kulturfråga v. 48: Vilka kulturella  verk har skrämt dig rejält

Duellen, en film som jag alltid trott hette Lastbilen, är en kamp mellan skådespelaren Dennis Weaver och en lastbil av märket Peterbilt 281från 1955. Dennis Weaver jagas av en stor, tung lastbil med svart vindruta. En ser aldrig ett mänskligt ansikte i lastbilen. Filmen var riktigt otäck på ett psykologiskt plan. Det är länge sedan jag såg filmen men jag minns stämningen så väl.

Triffidernas dag, en film efter Triffiderna, en bok av John Wyndham. Den såg jag också för väldigt länge sedan men jag har bilder kvar på näthinnan och hör klappprandet av triffidernas käftar. SF, Zoombie - roman

Färjan av Mats Strandberg läste jag för många somrar sedan som följetong i SvD. Om den inte varit uppdelad i lagom stora delar och lästes dag för dag hade jag aldrig gått i land med att läsa den här otäcka, äckliga boken. Den är en väldigt välskriven skräckskildring som tilldrar sig på en kryssning mellan Sverige och Finland. Det finns något ondskefullt med på båten. De som inte är skräckslagna är fullständigt stel av fasa.
 

4 kommentarer: