tisdag 28 november 2023

Tisdagstrion v. 48 2023: Uppväxtskildringar

Ugglan & Boken: Tisdagstrion v. 48: Uppväxtskildringar

Jag tänker inte välja den uppväxtskildring som ligger närmast till hands efter gårdagens augustprisutdelning; nämligen Jävla karlar av Andrev Walden, vinnaren av Augustpriset i skönlitterära klassen. Det får bli tre andra.

1. Brev från min barndom av Emma Reyes. ER föddes i Bogotá i Colombia 1919 och dog i Bordeaux 2003. Mellan åren och 1969 och 1997 skriver hon tjugotre brev till vännen Germán Arciniega, historiker och kritiker, och berättar om sin barndom. Denne visar breven för Garcia Marquez som ringer upp henne och berättar att han haft stor nöje av läsningen. Emma Reyes blir rasande över att Germán Arciniega svikit hennes förtroende. Det tog tjugo år innan hon skrev brev till honom igen!

2. Sammankomsten av Anne Enright. Berättare är Veronica Hegarty, 39, en av de äldre i en syskonskara på tolv.  Ovanligt stor barnaskara även på Irland. Veronica har ett komplicerat förhållande till sin mor. Hon vet med sig att hon inte räknas till de snälla och ibland är hon inte säker på att modern vet vilket av barnen hon är. "Mamma hade alltid frihet att välja vilka hon älskade och inte älskade." Pojkarna kommer först och sedan de som var snälla av flickorna.

3. Blodsbunden av Augustin Erba är en roman på självbiografisk grund. Det är en rörande skildring av en uppväxt i Fisksätra i en lika ovanlig som dysfunktionell familj. Modern är ättling i rakt nedstigande led till kejsaren Frans Josef av Österrike. Fadern är biokemist ifrån Egypten. Modern är katolik och fadern kopt. Ingen känner familjen eller vet något om deras bakgrund. Amadeus, äldste sonen, berättar.

20 kommentarer:

  1. tre nya uppväxtskildringar, intressant

    SvaraRadera
  2. läst ett par andra av Augustin Erba

    SvaraRadera
    Svar
    1. Blodsbunden är utan jämförelse hans bästa. har också läst annat av honom

      Radera
  3. Sammankomsten låter riktigt intressant. Jodå, mor-dotter-relationen kan vara komplicerad. Vi har två döttrar. Den yngsta har alltid varit väldigt "pappig". Hon hälsar inte så gärna på hos oss eftersom hennes mamma finns hemma. Hon orkar inte, säger hon. Hon kallar mig för Papsi. Sin mamma kallar hon Mor. Det om något säger väl hur familjerelationen ser ut...

    SvaraRadera
    Svar
    1. ingen enkel relation. det brukar vara äldsta dottern som är pappas flicka. mor tycker jag är vackert.men hon kommer väl hem till jul? det är aldrig för sent att ändra på relationen

      Radera
  4. Blodsbanden blir jag nyfiken på. Jag har läst Snöstormen av Augustin Erna och jag tyckte mycket om den.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Blodsbundn av Augustin Erba är mycket bra och mycket originell. Snöstorm var jag inte så förtjust i

      Radera
  5. Har inte läst någon av de här böckerna. Tack för tips!

    SvaraRadera
    Svar
    1. de är riktigt bra och originella alla tre

      Radera
  6. Det var helt nya böcker för mig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. lägg dem på minnet och läs dem någon mulen dag

      Radera
  7. Nya böcker för mig! Verkar intressanta alla tre - tack för tips / bokologen

    SvaraRadera
    Svar
    1. de är verkligen annorlunda alla tre. och mycket bra

      Radera
  8. Dessa har jag inte läst. Anne Enrights bok lockar lite.

    SvaraRadera
  9. Enright ligger högt på min att-läsa-lista!

    SvaraRadera
    Svar
    1. lyft upp henne för läsning! hon är så bra

      Radera