tisdag 7 november 2023

Tisdagstrion v. 45 2023: Mansnamn i titeln

Ugglan & Boken: Tisdagstrion v. 45: Mansnamn i titeln

1. Mäster Olof. Skådespel av August Strindberg som jag läste med stort intresse och skrev uppsats om under studietiden. Reformatorn Olaus Petri utmanar de katolska biskoparna.

2. Porten vid Johannes av Agnes von Krusenstjerna; del IV i serien Fröknarna von Pahlen. Petra och Angela bor i en våning vid Johannes kyrkogård. Petras ungdoms trolovade, Thomas Meller, har kommit hem efter många år utomlands. Han möter den unga Angela och ser i henne en ljus variant av Petra.

3. Folke Filbyter av Verner von Heidenstam. Folkungaträdet del 1. Lästes av mig långt innan det fanns bloggar. Jag tyckte det var spännande med gångna tider redan då. FF var ingen direkt historisk person, en han förekommer också i Röde Orm av Frans G Bengtsson.

14 kommentarer:

  1. Inser att jag inte läst alla delarna i Fröknarna von Pahlen. Jag läste en kurs med Strindbergs pjäser för många år sedan, så Mäster Olof har jag läst.

    SvaraRadera
    Svar
    1. jag har nog läst alla Pahlen - delarna och flera av Strindbergs pjäser. jag skrev som sagt uppsats om de ofullständiga meningarna och deras betydelse i några av Strindbergs verk

      Radera
  2. fint att Strindberg kom med, funderar om jag läst...

    SvaraRadera
    Svar
    1. har nog endast läst en liten del av Strindbergs produktion.

      Radera
  3. När jag gav mig på von Pahlensviten kom jag aldrig så långt som till Porten vid Johannes. Mäster Olof har jag sett som teaterpjäs, kanske aldrig läst. Men Folkungaträdet har jag läst. Folke Filbyter finns som staty på Stora Torget här i Linköping.

    SvaraRadera
    Svar
    1. jag har läst alla delarna. Mäster Olof läste jag med besked under uppsatstiden. och de där böckerna om Folkungarna fanns ju i hemmet i vuxenhyllorna så dem läste jag

      Radera
  4. Jag känner inte igen någon i din trio

    SvaraRadera
  5. Strindbergs har jag inte läst/sett. Porten vid Johannes vill jag läsa (har läst annat bra av Krusenstierna / Bokologen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Agnes von Krusenstjernas Pahlen - serie är filmad också om jag inte missminner mig

      Radera
  6. Har inte läst någpn i din trio. Tack för tipsen!

    SvaraRadera
  7. Man har ju fått lära sig i skolan att Folkungaätten styrde Sverige under en period av Medeltiden, men det är egentligen fel. Den ätt som tidigare kallades Folkungaätten brukar numera kallas Bjälboätten. Folkungarna var snarast deras motståndare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. du har så rätt, Robert! så här står det i SO - rummet: "Benämningen Folkungaätten uppkom under 1600-talet genom en sammanblandning av Folke jarl, den äldste kände "äkte" folkungen (död 1210) och Birger brosas farfar Folke den tjocke..." som det kan bli!

      Radera