tisdag 31 oktober 2023

Tisdagstrion v. 44: Monopol

Ugglan & Boken: Tisdagstrion v. 44: Monopol (Stockholmsadresser från spelplanen, hotell, fängelse, tärningar, spelpjäser som t ex strykjärn och sko, pengar osv.) (i handling, titel eller på omslag)

1. Jag står här och stryker av Tillie Olsen. Noveller. Titelnovellen handlar om en mamma som medan hon står och stryker reflekterar över sin äldsta dotters barndom och uppväxt. Alltför tidigt fick dottern ta ansvar i familjen och stå tillbaka för sina yngre syskon. Modern är ensamstående och har inte mycket val. Hon inser fuller väl vilket pris hennes dotter fått och får betala. Den här berättelsen är hjärtskärande. Moderns sorgsna, nakna  berättelse griper tag i en med tusen hullingar.

2. "Ni har vunnit första pris i en skönhetstävling..." Och så inkasserade en 4 000 (?) utan att passera Gå eller hamna i fängelse. Fröken Island av Audur Ava Ólafsdottir handlar om unga Hekla som kommer till Reykjavik med drömmen att bli författare. Men det är inte så lätt i ett samhälle där man snarare tycker att hon borde anmäla sig till en skönhetstävling.

3. Tärningspelaren av Luke Rhinehart läste jag innan bloggen fanns. Den kom ut i USA 1971 och på svenska 1973. I England och Skandinavien togs den väl emot och har blivit en kultklassiker som ständigt kommit i nya utgåvor. I USA har intresset varit svalt. Boken handlar om en psykiater som bestämmer sig för att låta tärningen bestämma hans göranden och låtanden. Kritiken gällde romanens nonchalanta inställning till våld, mord, våldtäkt och sex. Luke Rhinehart dog så sent som 2020. Hans riktiga namn var George Cockcroft.

14 kommentarer:

  1. Audur Ava Ólafsdóttirs bok väntar i bokhyllan, tack för påminnelse

    SvaraRadera
  2. Trots sin litenhet verkar Island kunna producera en hel del intressanta författare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. alltsedan urminnes tider. Snorre Sturlasson har väl inspirerat

      Radera
  3. Det var helt nya böcker för mig.

    SvaraRadera
  4. en lär så mycket nytt på bokbloggarna

    SvaraRadera
  5. Känner inte till någon av dina böcker. Tack för tipsen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. alltid lär en något nytt på bokbloggarna!

      Radera
  6. Jag har inte läst någon av dem, men den isländska lockar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. jag har varit lite kluven till Audur Ava Ólafsdottirs romaner

      Radera
  7. Rhineharts bok känner jag till, men har aldrig läst. Tänk ändå, om man skulle låta tärningen fatta beslut åt en - skulle ju kunna sluta hur som helst.

    SvaraRadera
    Svar
    1. jag har läst Tärningspelaren och jag tyckte att den var riktigt bra. så klart att det kunde sluta hur som helst. Stefan Ahnhem tillämpar ett liknande system i någon av sina böcker

      Radera
  8. Vill läsa alla i din trio! Bra trio! / bokologen

    SvaraRadera