onsdag 14 september 2022

Veckans kulturfråga v. 37 2022

enligt O:  Veckans kulturfråga v. 37: Vilka kulturella verk med politisk koppling uppskattar du?

                                        Albin Amelin, Frihet och bröd

Jag läste nyligen Stöld av Ann - Helén Laestadius och den handlar om samernas situation i Sverige. Så fint skildrat. Allt står tydligt och klart utan att en skrivs på näsan. En bok som många skulle läsa. Flickan Elsa växer upp i en renägande familj och lär sig älska det livet. Redan i skolan märker hon av motsättningar mellan grupper. Elsa flyttar till stan och går på gymnasiet. Men hon har alltid för avsikt att återvända till renarna. Annars är det något man i första hand förväntar sig av sönerna i familjen. Hon kommer att bli den som för kampen mot männen som slaktar renar och låter dem lida samt stjäl köttet.  Motsättningarna mellan renägande och icke - renägande samer gör inte saken lättare. Och när myndigheterna förbjuder skoteråkning för att inte störa vajorna som snart ska föda vet inte indignationen till sig. Ska inte allmänheten få komma ut i naturen?

Den sista flickan av Nadia Murad. Nadia Murad är en yazidisk kvinna som 2014 hamnade i IS våld och utsattes för upprepade våldtäkter och våld under ett flertal månader innan hon till slut lyckades fly. Om detta har hon skrivit boken Den sista flickan. Berättelsen om min fångenskap och kamp mot Islamiska staten.

Fallet Sigrid Gillner av Eva F. Dahlgren. Sigrid Gillner var författaren som bodde i ett fint litet hus med halmtak och så ville flickan Eva också ha det. Efter Sigrid Gillners död fick hon komma in i huset i Viken och där fanns alla brev, dokument och dagböcker med uppgifter om Sigrid Gillners innehållsrika liv. Sigrid Gillner började sin bana som mycket aktiv socialdemokrat och blev så småningom riksdagsledamot. Hon var orädd och frispråkig och dagtingade inte med det hon tyckte var rätt. Sigrid Gillner vänder hon sig mot det som händer inom partitet; om oegentligheter som tystades ner och om partimedlemmar som skodde sig på politiken. Sigrid Gillner kom på andra tankar. Tidsmässigt är det nu 1938. Sigrid Gillner upptäcker att hon har flera åsikter som överensstämmer med Hitlers. Bland annat upphöjer hon  - liksom Hitler och Ellen Key - moderskapet.

House of Cards tycker jag är en utmärkt politisk TV - serie liksom, White House och Borgen. Finlandia av Jean Sibelius skildrar kriget mycket tydligt, Eroica av Beethoven hyllade ursprungligen Napoleon. Dmitrij Sjostakovitj var kommunismens speciella tonsättare. Picassos Guernica får väl räknas som politisk konst liksom svenske Albin Amelins.

8 kommentarer:

  1. samerna har blivit väldigt illa behandlade i Sverige

    SvaraRadera
  2. Tre kanonbra tv-serier! Stöld ska jag läsa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Stöld är så fin. poetisk och lärorik utan att det skrivs en något på näsan

      Radera
  3. Stöld är riktigt bra.

    PS. Albin Amelins vad då?

    SvaraRadera