onsdag 22 september 2021

Veckans kulturfråga v.38 2021

enligt O: Veckans kulturfråga:  Vem är din favorit bland författare från Norden.


Det första namnet som dyker upp är danska Josefine Klougart vars New Forest jag nyligen läst. Jag gillade allt med den boken men först och sist språket.

Aksel Sandemose är en gammal norsk - dansk kärlek. Lappskräddarsonen, författaren Erling Vik och överklassflickan Felicia Ormstad på Venhaug skulle jag inte ha något emot att möta IRL. De figurerar i Varulven av den dansk-norske författaren Aksel Sandemose. Deras livslånga kärlekshistoria är fantastisk och det gåtfulla slutet på den upphör aldrig att fängsla. (Cornelis Vreeswijk blev uppenbarligen också förtjust för han skrev sin underbara Felicias svenska suite till Felicia Ormstad.) 

Norske Karl - Ove Knausgård föll jag pladask för när jag läste Min kamp. 1. Var lika förtjust när jag senare läste Om våren. Roy Jacobsen  är en annan norsk författare jag är mycket förtjust i. De osynliga  är fullständigt magisk. 

Jón Kalman Stefánsson, Island, har skrivit en romanserie om Pojken; om en uppväxt på Island. Storm, snö, kyla, hårt arbete och knappa förhållanden. Jon Kalman Stefánssons började som lyriker. Debutromanen Sommarljus - och sen kommer natten  skildrar människorna i en liten by på den isländska västkusten eller för den delen i bankkrisernas Reykjavik med humor och empati och viss inblandning av folktro. Läsecirkeln gjorde volter.

Rosa Liksom får representera Finland. Kupé nr 6 tyckte jag väldigt mycket om. Men där finns ju också Sofi Oksanen och Philip Teirsom jag också gillar.

8 kommentarer:

 1. Karl-Ove Knausgård hade jag tänkt ta med, han skriver så vackert, men valde en annan, det blev nordiska kvinnor... och en make

  SvaraRadera
  Svar
  1. visst gör han. och han verkar ha så god hand med barnen

   Radera
 2. Knausgård och jag blir nog aldrig några vidare bra kompisar ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. en kan inte gilla alla. men jag tycker mycket om honom

   Radera
 3. Har bara läst en bok av Stefansson och Sandemose har jag aldrig läst. Knausgård finns i alla fall i Storytellistan. Men Oksanen och Rosa Liksom har jag läst och gillar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stefansson har skrivit många bra. Sandemoses Felicia - böcker, Varulven och Felicias bröllop, är jag så förtjust i

   Radera
 4. Måste läsa något av Rosa Liksom. Har tänkt göra det i hur många år sedan som helst.

  SvaraRadera
 5. det tycker jag. har läst några stycken

  SvaraRadera