torsdag 27 maj 2021

Villebråd

Villebråd är titeln på filmatiseringen av nobelpristagaren i litteratur Olga Tokarczuks fantastiska roman Styr din plog över de dödas ben upptäckte jag när jag började se den polska filmen på SVT2. Vackra djur - och naturbilder och själva stämningen gör att en känner väl igen sig. Den excentriska läraren och djurvännen Janina Duszejko står i centrum tillsammans med några speciella vänner av vilka en är entymolog, en annan är granne och en tredje översätter hon William Blake tillsammans med. Hon anmäler tjuvjakter och sina försvunna hundar. Prästen,  polisen och jaktlaget har hon inte mycket till övers för. Janina Duszejko är kunnig astrolog och hon har läst mycket om hur djur kan hämnas på människor. De döda människornas öden förbryllar. Senapssoppan som alla minns ifrån boken finns kanske finns men uppmärksammas inte. Jag har haft stort nöje både av boken och filmen.

4 kommentarer:

  1. filmen ok, boken har jag inte läst färdigt

    SvaraRadera
    Svar
    1. för en enda gångs skull gillade jag både film och bok

      Radera
  2. Den ska jag se, om du lovar att den är bra. Visst skrev hon en bok som hette något i stil med "Flights"? Som jag fick 2 födelsedagar i rad?

    SvaraRadera
    Svar
    1. du har så rätt så! filmen är garanterat bra. liksom boken. Flights har jag inte läst. men den fick ju Booker - priset så jag förmodar att den är bra

      Radera