tisdag 4 maj 2021

Tisdagstrion: Vecka 18 2021: Böcker av författare eller med huvudperson som har namnsdag den här veckan

Ugglan & Boken: Tisdagstrion Vecka 18: Böcker av författare eller med huvudperson som har namnsdag den här veckan
 
1.  John Kennedy Toole, Dumskallarnas sammansvärjning
En obeskrivlig roman om den förfärlige Ignatius, hans mor och hennes gräsliga väninna som gör gatorna osäkra i New Orleans. Bland det absolut roligaste jag läst. Huvudpersonen beskrivs så här: Han beskrivs så här: "En grön jägarmössa klämde ihop övre delen av huvudet, som liknade en köttig ballong. De gröna öronlapparna svämmade över av stora öron, oklippt hår och de tunna borst som växte inne i själva öronen och stack ut åt båda sidorna likt körriktningsvisare som pekade åt två håll samtidigt. Tjocka, putande läppar framträdde under den buskiga svarta mustaschen och övergick i små veck i mungiporna, fulla av ogillande och smulor av potatischips."
Här porträtteras en kejsarinna, en författare, änkan till en shogun, en amma, en läkare, bl. a. Och Fredrika Bremer som var stor bland japanska feminister.
 
3. Carina Burman
är litteraturvetare, kritiker och prisbelönt författare samt anstiftare till läppstiftsupproret. Hon har skrivit biografier om Frederika Bremer, Klara Johansson, Bellman och den finska Sapho, Catharina Charlotta Swedenmarck. Hon har också skrivit lärda deckare som tilldrar sig i gamla städer med spännande historia. Hon är aktuell med en biografi om Bellmans väninna Anna Charlotta von Stapelmohr. Godnatt Madame är titeln på den boken.

18 kommentarer:

 1. kul att du tog med Carina Burman, hon har skrivit mycket intressant, gillar hennes biografier.

  SvaraRadera
 2. Godnatt Madame blir jag nyfiken på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. en blir alltid nyfiken när CB kommer med något nytt

   Radera
 3. Dumskallarnas sammansvärjning är den enda jag har läst. Det var väldigt längesedan och jag minns den som fantastiskt rolig.

  Grattis på namnsdagen till dig också!

  SvaraRadera
  Svar
  1. tack! Dumskallarnas sammansvärjning är helt absurd och vansinnigt rolig!

   Radera
 4. Tack för intressanta tips.

  SvaraRadera
 5. Dumskallarnas sammansvärjning har jag tänkt på att läsa. Bra att bli påmind. Carina Burmans biografi över Fredrika Bremer står i bokhyllan. Mycket intressant. Jag har läst ett par romaner av henne. Den femte sånggudinnan tyckte jag om, med chiffer och allt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Carina Burman är alltid intressant. och hon har humor. jag försöker alltid läsa hennes understreckare

   Radera
 6. Har inte läst någon av dina författare. Tack för tipsen!

  SvaraRadera
 7. Carina Burman har jag läst en bok av (Den höga kasten). Dumskallarnas sammansvärjning har vi i hyllan, men det är makens bok och än har jag inte läst den

  SvaraRadera
  Svar
  1. be maken att få låna den. Carina Rydberg har skrivit Den högsta kasten. men hon passar ju också in i dagens uppgift. jag har också läst den

   Radera
 8. Dumskallarnas sammansvärjning vill jag läsa!

  SvaraRadera
 9. Inte ens Dumskallarna har jag läst ... men den står här ... Monica Braw är bra.

  SvaraRadera
 10. Har inte läst någon av böckerna i din trio. Burmans böcker är ja nyfiken på. Tack för tips!

  SvaraRadera
 11. Jag funderade på att ta med en av Carina Burmans historiska deckare, men sen valde jag annat. Dumskallarnas sammansvärjning skulle jag gärna läsa!

  SvaraRadera