tisdag 21 maj 2019

Veckans topplista v. 21 - Skottland


Veckans topplista gäller Skottland.

1. Jag börjar med nationalskalden Robert Burns. Ur min hylla plockar jag fram en biografi om honom av Maurice Lindsay och en liten diktbok av honom med titeln Och gott öl kom. Mest känd är han kanske för Auld lang syne.

2. Rosamund Pilcher föddes i Cornwall med flyttade i och med giftet till Skottland där hon fortfarande bor. Så här skrev jag om hennes bokMidvinter är mycket engelsk. Ingenting saknas av Agaspisar, varmvattenflaskor, leriga stövlar, tedrickning, ideella kvinnoföreningar, hyggliga präster, knarriga godsägare, taskiga arvingar, ridande godsägarinnor, präktiga hembin, pubar där allt ventileras, trevna stugor, hundar, lanthandlar, begravningsentreprenörer som också är taxiförare, o.s.v. Miljön är Cornwall, Hampshire och Skottland.

3. A. J. Cronin fanns i föräldrarnas bokhylla. Hattmakarens borg läste jag långt innan någon visste vad en blogg var. Jag minns att den var dyster. Cronin var läkare och Hattmakarens borg var hans debutroman. Den handlar om en familjefar som styr sin familj med järnhand under första delen av 1800-talet i ett gruvsamhälle i Skottland. 

4. Simma med de drunknade av Lars Mytting är en spännande släkthistoria som tilldrar sig i Norge och på Shetlandsöarna. Den innehåller också ett bittert triangeldrama. Författarens kunskaper om trä och träd imponerade på mig.
5. Rov av Sharon Bolton tilldrar sig på Shetlandsöarna. Tora Hamilton är förlossningsläkare och har nyligen kommit till öarna. Hon har svårt med svärföräldrarna och de sociala koderna och sin egen barnlöshet. När hon ska begrava sin häst träffar hon på liket av en kvinna som nyligen fött barn.

20 kommentarer:

 1. Aha visste inte att Pilcher bodde i Skottland. Tack för tipsen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. tror att hennes man kom därifrån. hon dog förövrigt i februari i år

   Radera
 2. Har inte läst någon av böckerna på din lista men blir nyfiken på flera.

  SvaraRadera
 3. Robert Burns finns i min bokhylla, Scott också, sedeln har jag i headern, tänkte inte på Pilchers bakgrund, har en fin bok om hennes Cornwall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. fina bilder på Rosamunde Pilchers hus i Cornwall

   Radera
 4. ser nu att Pilcher dog i Skottland i februari i år. tror jag har sett den där boken om Cornwall

  SvaraRadera
 5. Har inte läst någon av böckerna. Tack för tipsen.

  SvaraRadera
 6. En titel som Hattmakarens borg gör mig mycket intresserad. Och kanske skulle det vara roligt att läsa något av Rosamund Pilcher.

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag minns att jag var fascinerad av Hattmakarens borg. Pilcher blev kanske mest känd för Snäcksamlarna

   Radera
 7. Det där är en Bolton som jag inte har läst. Än. Den står i alla fall i hyllan :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. så väldigt praktiskt att den råkar stå i din hylla! om det alltid vore så!

   Radera
 8. Se där. En Bolton som jag inte läst!

  SvaraRadera